Tržište kapitala
StoryEditor

Obustavljeno trgovanje dionicom Croatia osiguranja

10. Listopad 2013.

Zagrebačka burza obustavila je jutros trgovanje dionicama Croatia osiguranja (CO) dok ne bude poznata odluka Vlade o odabiru potencijalnih investitora koji će sudjelovati u postupku prodaje i dokapitalizacije te tvrtke.

Pred Vladom će se danas naći odluka da u daljnji postupak za kupnju dionica i dokapitalizaciju Croatia osiguranja ulaze Adris grupa i PZU, te bi te tvrtke mogle u dubinsko snimanje (due dilligence) i od njih bi se zatražile obvezujuće ponude.

Vlada u Croatia osiguranju prodaje dio od ukupno 80,2 posto svog vlasničkog udjela u tom osiguravajućem društvu, a na način da državi u vlasništvu ostane najmanje 25 posto plus jedna dionica odnosno najviše do 30 posto dionica kapitalno osnaženog Croatia osiguranja.

Po podacima iz materijala za sjednicu Vlade, rovinjska Adris grupa za 132.267 redovnih dionica Croatia osiguranja nudi cijenu od 790,27 eura po dionici (što je ukupno 104,5 milijuna eura), te dokapitalizaciju od 130 milijuna eura, a to bi financirala iz vlastitih izvora.

Poljski PZU pak za 158.174 dionice Croatia osiguranja nudi cijenu od 900,90 eura (ili ukupno 142,5 milijuna eura) i dokapitalizaciju od 50 milijuna eura, a kao izvore financiranja također navodi vlastita sredstva.

S obzirom da informacija o odabiru potencijalnih investitora koji će sudjelovati u postupku prodaje dionica te tvrtke predstavlja informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu njihovih dionica, nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovina tim dionicama obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o navedenim okolnostima, navodi se u priopćenju s Burze.

Trgovanje redovnim i povlaštenim dionicama CO bit će obustavljeno sve dok izdavatelj ne dostavi Burzi odluku Vlade o odabiru potencijalnih investitora, stoji u odluci Zagrebačke burze.

Jučer je cijena redovne dionice CO oslabila 0,75 posto, na 6.450 kuna, uz promet od 516.000 kuna, dok je povlaštene stagnirala na 6.900 kuna, uz promet od 83.000 kuna.

U međuvremenu, ZSE je obustavio i trgovanje dionicom Hotela Medena, dok ne bude poznata odluka s današnjeg ročišta u sklopu postupa predstečajne nagodbe o glasovanju o planu financijskog restrukturiranja te tvrtke.

29. travanj 2024 04:20