Tržište kapitala
StoryEditor

Preuzimanje Ingre razbudilo ulagače

18. Srpanj 2012.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje življe trgovanje nego proteklih letargičnih tjedana, a u fokusu investitora i dalje će biti dionice Ingre i Đure Đakovića, jer je najavljeno preuzimanje Ingre od strane te slavonsko-brodske kompanije trenutno glavna vijest na domaćoj poslovnoj sceni.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.Crobex indeks ojačao je jučer 0,52 posto, na 1.694 boda, ostvarivši dobitak treći dan zaredom. Crobex10 oslabio je, pak, 0,1 posto, na 925 bodova.

Vijest da Đuro Đaković Holding priprema ponudu za preuzimanje Ingre jučer je oživjela trgovanje na domaćem dioničkom tržištu, pa je redovni promet dionicama prvi put nakon sredine svibnja premašio 13 milijuna kuna. Dosegnuo je 13,8 milijuna, što je oko 9 milijuna više nego dan prije.

Dionicom Ingre ostvaren je najveći promet, 2,14 milijuna kuna, a cijena joj je uzletjela 25,2 posto, na 5,76 kuna.Dionica Đure Đakovića poskupjela je, pak, 3,3 posto, na 74,4 kune. Nakon što je odobri Hanfa, ponuda Đure Đakovića za preuzimanje bit će objavljena po cijeni izračunatoj kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na Burzi u tri mjeseca uoči objave namjere.

- Ne očekujem značajniju promjenu raspoloženja na domaćem tržištu. U relativno mirnom i stabilnom trgovanju, u najvećem fokusu investitora i dalje bi mogle biti dionice Ingre i Đure Đaković Holdinga, jer je najava preuzimanja Ingre od strane te slavonskobrodske tvrtke trenutno glavna vijest na domaćoj poslovnoj sceni, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

29. travanj 2024 00:48