Tržište kapitala
StoryEditor

Splasnuo entuzijazam ulagača u vezi novog investicijskog ciklusa

05. Ožujak 2012.

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks danas zaronio ispod psihološki važne razine od 1.800 bodova, što je ponajviše posljedica dobitonosne prodaje dionica u građevinskom sektoru, nakon njihovog snažnog rasta posljednjih tjedana.

Nakon što se u petak, po prvi puta od početka prosinca prošle godine, probio iznad razine od 1.800 bodova, Crobex indeks pao je danas oko 1 posto, na 1.790 bodova. Crobex10 oslabio je pak, do podneva 0,9 posto, na 991 bod. Redovni promet dionicama iznosio je 8,8 milijuna kuna, što je otprilike 1,7 milijuna više nego u petak u ovo doba.

-Dosad su se tri dionice uvrstile na listu milijunašica, a najlikvidnija je dionica Ingre. Cijena joj je osjetno pala, kao i dionici IGH, što je posljedica dobitonosnih prodaja, nakon što su im posljednjih tjedana cijene znatno porasle“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banku. Nakon što su dva tjedna cijene dionica u građevinskom sektoru snažno rasle, potaknute najavom novog investicijskog ciklusa Vlade, danas je taj sektor pod pritiskom.

Dionicom Ingre do podneva je ostvaren promet od 2,5 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena potonula više od 21 posto, na 6,36 kuna. Uz promet od oko pola milijuna kuna, cijena dionice Instituta IGH pala je više od 16 posto, na 905 kuna. Pala je, za 3,6 posto, i cijena Dalekovoda, dok je dionica Viadukta pojeftinila 1,6 posto.

Na listu milijunašica, odmah iza Ingre, uvrstila se dionica HT-a, s prometom od 1,1 milijun kuna. Cijena joj je pala 0,7 posto, na 223 kune. S prometom od oko milijun kuna slijedi dionica Luke Rijeka. Pritom joj je cijena porasla 2,2 posto, na 115,50 kuna.

-Osim što je splasnuo entuzijazam ulagača u vezi novog investicijskog ciklusa, pad Crobexa posljedica je i slabih signala sa svjetskih tržišta“, kaže Špoljar. Na burzama u Londonu, Parizu i Frankfurtu vodeći su indeksi oko podneva bili u minusu između 0,4 i 1 posto. Ulagače je, naime, pokolebalo smanjenje procjena kineskog gospodarskog rasta u ovoj godini s 8 na 7,5 posto, što je izazvalo pad cijena dionica u rudarskom sektoru.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, ulagači se plaše da bi usporeniji rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva mogao izazvati pad potražnje za sirovinama. Stoga su jutros na svjetskim tržištima pale cijene sirovina, što je pritisnulo dionice u rudarskom sektoru.

29. travanj 2024 10:24