Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Crobexi šalju signal za prodaju

24. Travanj 2013.

Indeksi Zagrebačke burze nemaju snage za rast unatoč nastavku pozitivnog raspoloženja na inozemnim burzama, a ni tehnička slika tržišta ne šalje poticajne signale.

Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,25 posto, na 1.945 bodova, nedaleko najniže razine od kraja veljače, dok je Crobex10 skliznuo 0,2 posto, na 1.090 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 3,5 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego jučer u ovo doba.

- U uobičajeno smo negativnom razdoblju za Crobex, koje počinje u travnju i traje sve do ljeta. Loš signal za domaće tržište jest i to što snažan rast inozemnih burzi nema utjecaja na Crobex - kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva Banke splitsko-dalmatinske.

Na europskim su burzama cijene dionica danas dodatno porasle, nakon što su već jučer zabilježile najveći dnevni skok u posljednjih sedam mjeseci, što se zahvaljuje nadi ulagača da će Europska središnja banka uskoro dodatno smanjiti ključne kamatne stope kako bi potaknula izlazak gospodarstva eurozone iz recesije. Oko podneva su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC bili u plusu između 0,2 i 0,7 posto.

Gašparević napominje da domaće tržište jednostavno nema snage za daljnji rast nakon prva tri mjeseca solidne izvedbe.

- Po tehničkoj slici, i pomični prosjeci Crobexa šalju signal za prodaju. Tako će 20-dnevni pomični prosjek, koji se nalazi na 1.970 bodova, uskoro presjeći 50-dnevni i označiti promjenu trenda. Potporu daje 100-dnevni pomični prosjek na oko 1.900 bodova - navodi Gašparević.

Crobex bi, procjenjuje, prvu podršku mogao naći oko 1.934 bodova, gdje je zadnji puta dotaknuo dno, a ako je probije, mogao bi testirati 1.900 bodova.

- Ukoliko pronađe snage za rast, Crobex bi mogao naići na prvi otpor na 1.970 bodova -zaključuje Gašparević.

Do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren promet iznad milijun kuna. Najbliže tomu je povlaštena dionica Adrisa, kojoj je uz promet oko 930.000 kuna, cijena porasla 0,8 posto, na 294 kuna.

Adris grupa izvijestila je jutro da je sazvala glavnu skupštinu dioničara za 18. lipnja. Na jučerašnjoj sjednici Nadzorni odbor tvrtke usvojio je prijedlog odluke o isplati 7 kuna dividende po dionici.

S prometom od otprilike 430.000 kuna slijedi dionica Kaštelanskih staklenika, čija je cijena skočila oko 9,5 posto, na 519,99 kuna. Dionicom HT-a do podneva je ostvareno svega 300.000 kuna prometa, cijena joj je ojačala 0,27 posto, na 214,74 kune.

Među likvidnijim izdanjima više od 1 posto porasle su cijene Petrokemije, Đre Đaković Holdinga i Valamar Adrije te Rivijere. Uz nizak promet, među najveće gubitnike jutros se uvrstila dionica Diokija, s padom cijene za 7,3 posto, na 18,06 kuna.

29. travanj 2024 11:47