Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Objave rezultata nisu počele dobro

30. Travanj 2013.

Sezona objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvo tromjesečje danas je na vrhuncu, pa se očekuje i nešto veća aktivnost na Zagrebačkoj burzi, a u fokusu ulagača bit će HT nakon što je izvijestio o padu neto dobiti i prihoda.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 3 porast. Crobex indeks jučer je ojačao 0,33 posto, na 1.948 bodova, a Crobex10 0,14 posto, na 1.092 boda. Redovni promet dionicama iznosio je oko 6 milijuna kuna, što je gotovo 5 puta manje nego u petak.

Niti jednom dionicom jučer nije ostvaren milijunski promet. Najveći je zabilježen povlaštenom dionicom Adrisa, 967 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 0,17 posto, na 296 kuna. Slijedi dionica HT-a, sa 780 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena stagnirala na 214 kuna. U većem fokusu investitora još je bila i dionica Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena porasla 0,33 posto, na 1.505 kuna, uz promet od 745 tisuće kuna.

- Danas očekujemo vrhunac sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija, i to će biti u najvećem fokusu investitora. Zbog toga je moguća i nešto veća aktivnost investitora na burzi -kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raifeisenbank Austrija.

Hrvatski telekom (HT) jutros je izvijestio da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježio pad neto dobiti za 34,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 238 milijuna kuna, dok su prihodi smanjeni 6,1 posto, na 1,69 milijardi kuna.

- Rezultati HT-a nisu dobri. Nastavi li se tako sezona objava, Crobexi bi se mogli naći pod pritiskom - kaže Ana Franin.

Na inozemnim se burzama, pak, nastavlja dobro raspoloženje, jer investitori očekuju nastavak labave monetarne politike u SAD-u, te dodatne poticajne monetarne mjere Europske središnje banke (ECB).

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks ojačao 0,7 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u povijesti - 1.593 boda. Dow Jones je ojačao 0,72 posto, na 14.818 bodova, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 3.307 bodova. I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros porasle.

- Na inozemnim burzama moglo bi se nastaviti pozitivno raspoloženje, prvenstveno zbog očekivanja investitora da će Fed i ECB nastaviti voditi labavu monetarnu politiku. No, to vjerojatno neće imati velikog utjecaja na domaće tržište, jer će u fokusu biti financijska izvješća domaćih kompanija - zaključuje Franin.

A podaci koje će danas objaviti Državni zavod za statistiku mogli bi pokazati da je u ožujku industrijska proizvodnja porasla, no makroekonomisti upozoravaju da to ne znači i oporavak industrije.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u ožujku industrijska proizvodnja porasla za 0,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom se njihove procjene kreću od pada za 2 do rasta za 2,9 posto.

Od početka godine industrijska proizvodnja znatno oscilira. Nakon što je u siječnju porasla neočekivano snažnih 3,4 posto, u veljači je pala oštrih 4,1 posto. Ukupno je u prva dva mjeseca ove godine industrijska proizvodnja oslabila 0,5 posto.

- U ožujku očekujemo rast proizvodnje u skladu sa stabilizacijom inozemne potražnje te ‘fenomenom‘ pojačane proizvodnje za izvoz prije nastupanja nepovoljnih carinskih režima po izlasku iz CEFTA-e polovicom godine, kada će Hrvatska pristupiti Europskoj uniji - navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine. Temelj za rast industrije mogla bi predstavljati i niska baza, s obzirom da je u ožujku prošle godine proizvodnja pala gotovo 8 posto.

29. travanj 2024 18:17