Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Splasnula ‘šećerna groznica‘ na burzi

10. Srpanj 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuju nizak promet i stagnacija Crobexa, jer nema značajnijih vijesti koje bi razbudile ulagače, dok na svjetskim tržištima cijene dionica rastu, ali uz oprezno trgovanje.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 1 porast Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,82 posto, na 1.820 bodova, dok je Crobex10 skočio 1,16 posto, na 1.029 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je oko 6 milijuna kuna, što je otprilike 800 tisuća manje nego dan prije.

Promet veći od milijun kuna jučer je ostvaren samo dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena porasla 0,30 posto, na 174,87 kuna. Dionicama Končar Elektroindustrije ostvaren je, pak, promet od 965 tisuća kuna, a cijena im je porasla 1,14 posto, na 707,99 kuna. Dionica Jamnice poskupila je 2,6 posto, nakon što je Glavna skupština, među ostalim, izglasala odluku o isplati dividende u bruto iznosu od 1.580 kuna po dionici, što čini bruto dividendni prinos od 2,8 posto. S druge strane, oštro je, 4,5 posto, na 630 kuna, pala cijena dionica Vira, nakon što je dan prije skočila za više od 8 posto.

- Očekujem danas stagnaciju Crobexa, no ne bi me iznenadio i neki blagi plus, kao jučer. Prometi dionicama vjerojatno će ostati niski, između 6 i 7 milijuna kuna, kao i proteklih dana. Ne očekujem da će neka određena izdanja biti u većem fokusu ulagača. Prometi dionicama šećerana pomalo su splasnuli, a ono što se vidi jest stalni, premda ne po prometu preveliki, interes za dionicama turističkih tvrtki. Ne očekujem veće promete do objave financijskih izvješća domaćih kompanija za drugo tromjesečje - kaže Matko Bošković, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

A na Wall Streetu su cijene dionica jučer porasle četvrti dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će poslovni rezultati kompanija lako nadmašiti očekivanja analitičara, s obzirom da je letvica postavljena vrlo nisko. Dow Jones ojačao je 0,50 posto, dok je S&P 500 porastao 0,72, a Nasdaq indeks 0,56 posto. Nakon jučerašnjeg rasta, S&P 500 još je samo 1 posto udaljen od najviše razine u povijesti, 1.669 bodova, dosegnute 21. svibnja.

- Na svjetskim su tržištima sada u fokusu poslovna izvješća američkih kompanija i ona će pokazati jesu li ove razine indeksa održive, dok su makroekonomski podaci u drugom planu -kaže Matko Bošković. I dok su jučer na Wall Streetu cijene dionica porasle, jutros se na azijskim i europskim burzama trguje opreznije zbog neočekivanog pada kineskog izvoza, što je još jedan dokaz da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava.

30. travanj 2024 10:21