Aktualno
StoryEditor

Unicredit otpisao 80 posto udjela u fondu za dokapitalizaciju banaka

30. Ožujak 2017.

Talijanska banka UniCredit otpisala je oko 80 posto udjela u fondu za dokapitalizaciju posrnulih banaka Atlante, pokazuje dokument objavljen na internetskoj stranici UniCredita. Fond je osnovan u travnju prošle godine pod pritiskom vlade kao privatna inicijativa banaka i osiguravatelja koji su u startu za potrebe dokapitalizacije posrnulih zajmodavaca osigurali ukupno 4,25 milijardi eura. Doprinos su dali i UniCredit i Intesa Sanpaolo, vlasnici Zaba-e i PBZ-a.

>>>UniCredit osigurao 13 milijardi eura svježeg kapitala

Fond je neposredno nakon osnivanja ‘ubrizgao‘ 3,4 milijarde eura u banke Popolare di Vicenza i Veneto banke, koje nisu uspjele prikupiti kapital na tržištu. U međuvremenu su potražile i državnu pomoć budući da im za nastavak poslovanja treba još kapitala. Dokument objavljen u srijedu na internetskoj stranici UniCredita pokazuje da je banka otpisala 547 milijuna eura od ukupno 686 milijuna eura udjela u Atlanteu.

Stajalište ulagača

Fond se u posljednje vrijeme suočava sa sve većim zahtjevima posrnulih banaka za kapitalom i otkupom nenaplativih kredita, pri čemu su neki ulagači jasno dali do znanja da više ne namjeravaju ulagati. Pri osnivanju fonda, ulagačima je obećan godišnji prinos od šest posto da bi u međuvremenu bili prisiljeni otpisivati značajne iznose.

UniCredit je prema podacima na internetskoj stranici otpisao oko 80 posto udjela, a Intesa je prema objavljenom poslovnom izvješću za 2016. otpisala 227 milijuna eura. U prosincu prošle godine zbog nezainteresiranosti većih ulagača propao je i plan o najvećoj prodaji nenaplativih kredita u Italiji, kojom se posrnula banka Monte dei Paschi di Siena pokušala riješiti ukupno 28 milijardi eura loših kredita.

- Da bi postigli željene rezultate, trebaju dodatne četiri milijarde eura, istaknuo je tada Penati.

Kako je ustvrdio čelnik Atlantea Alessandro Penati, to se dogodilo zato što je prodaja bila povezana s "loše osmišljenom i još lošije realiziranom dokapitalizacijom". Penati se na konferenciji za medije održanoj početkom veljače požalio da je fond osnovan na brzinu i da je dobio "40.000 zadaća, ali ne i resurse". - Mislio sam da se može kreirati tržište na nenaplative talijanske kredite, ali sada sam skeptičan s obzirom na iskustvo u proteklih šest mjeseci, kazao je.

29. travanj 2024 06:41