Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Volvo XC60 je blizu, ako ne i ispred njemačke konkurencije

19. Ožujak 2017.

Jedna od najvećih zvijezda Salona u Ženevi svakako je novi Volvo XC60. Nema sumnje da je u protekle dvije godine švedska tvrtka zaplovila nekim novim smjerom koji je odredio model XC90. Ukratko, Volvo se okrenuo pravom premium segmentu, odnosno želi biti veći papa od pape, odnosno prestižniji od njemačkih konkurenata Mercedesa, BMW-a i Audija. To, naravno, nije jednostavan i brz put jer imidž se gradi godinama i nije samo dovoljna želja proizvođača, već to treba potkrijepiti i željom kupaca. Najnoviji model u nizu novog Volva je XC60. Treba naglasiti da je dosadašnja izvedba imala vrlo zanimljivu karijeru i posljednje je dvije godine apsolutni ‘best buy‘ u svojoj klasi. Što neće biti slučaj s novim modelom ako se nastavi zacrtanim smjerom.

Suzio se u pranju

Naime, Volvo sada nudi automobile koji su maksimalno opremljeni, maksimalno sigurni, vrlo atraktivni, ali realno i skupi, skuplji od njemačke konkurencije, a XC60 neće biti iznimka. Vanjske linije uvelike se oslanjaju na većeg brata XC90, što je svakako pozitivno jer je riječ o atraktivnom i već pomalo prepoznatljivom dizajnu. Zapravo, mogli bismo reći da smo upravo takvo što i očekivali od XC60, dobiti XC90 koji se malo ‘suzio u pranju‘. Slično je i u unutarnjem prostoru, gdje dominira okomito postavljen centralni ekran. Moderno, funkcionalno i kvalitetno, Volvo nije štedio pri stvaranju novog modela.

Što će reći kupci?

Volvo sada nudi automobile koji su maksimalno opremljeni, maksimalno sigurni, vrlo atraktivni, ali i skuplji od konkurencije.

Ponuda motora dosta je šarolika i, zanimljivo, opet je preslika onoga što nudi XC90. Razlog je i u tome da XC90 ima isključivo motore s četiri cilindra i onda je logično da se oni mogu staviti i u manji XC60. Dizelska ponuda, koja je našem tržištu trenutačno zanimljivija, svodi se na dva modela, slabiji D4 koji razvija 190 konja i jači D5 koji ima čak 235 konja. Sigurno će u budućnosti doći i nešto slabije izvedbe. Benzinski modeli počinju s verzijom T5 od 254 konja te izvedbom T6 od čak 320 konja. No, kako kaže reklama, to nije sve, Volvo nudi i model T8 koji je kombinacija termičkog i električnog motora te razvija iznimno sportskih 407 konja. Volvo XC60 u novom je ruhu postao iznimno zanimljiv automobil koji se prema svemu približio njemačkoj konkurenciji, možda je i nadmašio, , pa čak i kad je u pitanju cijena. Bit će zanimljivo pratiti hoće li to prihvatiti i kupci.

https://www.youtube.com/watch?v=Tf0NjVJsSUA

27. travanj 2024 20:52