Aktualno
StoryEditor

Potražnja za automobilima u EU porasla u rujnu, u Hrvatskoj dvostruki rast

18. Listopad 2022.
rabljeni automobili

Potražnja za novim automobilima u EU porasla je u rujnu, drugi mjesec zaredom, a u Hrvatskoj rast je bio dvostruko veći nego na razini Unije, pokazali su u utorak podaci Europske udruge proizvođača automobila (ACEA).

U rujnu je u 26 zemalja EU-a, bez Malte, registrirano 787.700 novih automobila, za 9,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U kolovozu njihov je broj porastao za 4,4 posto, čime je prekinuto 13-mjesečno razdoblje pada potražnje za automobilima u EU.

ACEA upozorava da rujanski skok odražava nisku poredbenu osnovicu u prošloj godini kada je proizvodnju zakočila nestašica poluvodiča.

Među četiri glavna europska tržišta najviše je porasla potražnja u Njemačkoj i Španjolskoj, za 14,1 odnosno 12,7 posto.

Francuska i Italija bilježile su daleko skromniji rast, za 5,5 odnosno 5,4 posto.

U Hrvatskoj je u rujnu, prema podacima ACEA-e, registrirano 3.369 novih automobila, za 22,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U kolovozu broj registracija poskočio je za 13,7 posto. 

U razdoblju od siječnja do rujna tržište osobnih automobila u EU smanjilo se za 9,9 posto, uz registriranih 6,78 milijuna vozila, utvrdila je ACEA.

U skupini vodećih tržišta najviše je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci pala potražnja u Italiji, za 16,3 posto. Dvoznamenkasti pad bilježila je i Francuska, za 11,8 posto.

U Njemačkoj i Španjolskoj broj registriranih automobila bio je u razdoblju od siječnja do rujna manji za 7,4 posto.

Hrvatska je u prvih devet ovogodišnjih mjesecima prema ACEA-inim podacima registrirala 34.566 novih automobila, za 6,9 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

20. travanj 2024 06:46