Biznis i politika
StoryEditor

Gdje u nedjelju na ‘sajam‘?

11. Kolovoz 2023.

Neradne su nedjelje postale trn u oku poduzetnika, ali i lokalnih vlasti koje su, na poziv Udruge Glas poduzetnika (UGP) odlučile nedjelje, praznike i blagdane proglasiti sajamskim danima kako bi trgovci mogli raditi jer je, prema riječima UGP-a takav je zakon ‘nebulozan i šteti poslovanju velikom broju poduzetnika u sektoru trgovine‘.

Zabrana rada nedjeljom pokušala se godinama progurati, a Ustavni sud je dva puta srušio ovakav pokušaj uvođenja te se poduzetnici nadaju da će se to dogoditi i treći put. Dok se čeka ocjena ustavnosti Zakona o trgovini, evo tko se sve pobunio protiv njega.

Split, Pula, Hvar, Supetar, Bol, Stari Grad, Jelsa, Podgora, Pirovac, Novalja, Baška, Crikvenica, Labin, Rovinj, Umag, Sveta Nedelja, Samobor, Križ, Dugo Selo, Varaždin te Sveti Ivan Zelina.

Pa dok su mnogi za sada proglasili sajamski dan tek u utorak 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe, Pula je sajamskim danima proglasila i sve nedjelje u kolovozu i rujnu.

‒ Nakon posljednje izmjene Zakona o trgovini egzistencija malih obrtnika i poduzetnika iz sektora trgovine tijekom turističke sezone mogla bi biti jako ugrožena, budući da im je svaki radni dan važan. Prigodna prodaja na sajmovima i javnim manifestacijama u skladu sa Zakonom o trgovini može se obavljati isključivo na otvorenom prostoru na kojem se održava sajam ili manifestacija, dok se i dalje ne može obavljati trgovina u zatvorenim prostorima ‒ pojasnio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Grad Split se odlučio za apsolutno isti korak, a kako je objavljeno na službenoj Facebook stranici Grada, ‘prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao dio sajamskih događanja u proglašene dane može početi u 8 sati i završiti do 24 sata‘.

Svakako je zanimljivo napomenuti da se u posljednje vrijeme u kontekstu zabrane rada nedjelje vrlo često spominjao ‘HDZ-ov zakon‘, no pobuni protiv ovog zakona pridružili su se ipak i HDZ-ovci s obzirom da je sajamski dan proglašen i u Crikvenici i Novalji kojima je na vlasti upravo ova stranka.

Sve po zakonu

Kako bi se uvjerili da je ovo sve legitimno te da lokalne vlasti rade sve po zakonu, komentar na ovakve odluke zatražili smo od odvjetnika Stjepana Lovića koji nam je poručio sljedeće:

‒ Iako proglašavanje ‘sajmovnih manifestacija‘ predstavlja jedan od načina da nedjeljom i blagdanom rade objekti koji bi inače, u skladu s normama Zakona o trgovini, bili zatvoreni, isto bi se moglo smatrati korištenjem mogućnosti koje nudi navedeni propis, a konkretno u ovoj situaciji to je zakonom predviđena mogućnost da se nedjeljom proizvodi i roba prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama.

Naime, pojam ‘sajmovne manifestacije‘ ne predstavlja novitet jer su se iste održavale i prije donošenja novog Zakona o trgovini, no jasno je da je aktualno postupanje gradova i proglašavanje velikog broja ‘sajmovnih manifestacija‘ u razdoblju turističke sezone motivirano prvenstveno njihovim pokušajem da se na taj način suprotstave propisanoj zabrani rada i izraze svoje nezadovoljstvo pravnim normama.

Glede navedenog, zaključno se ističe da se održavanje ‘sajmovnih manifestacija‘ generalno ne može smatrati protuzakonitim budući da odluke gradonačelnika kojima se dopušta njihovo održavanje imaju valjanu osnovu u zakonu i statutima gradova te da su po naravi stvari aktivni sudionici takvih manifestacija prije svega obrtnici, dok su iz istoga isključeni supermarketi i većina drugih trgovačkih objekata, poslovanje kojih nedjeljom i dalje ostaje ograničeno na 16 nedjelja godišnje ‒ rekao je Lović.

Dakle, sasvim legitimno, poduzetnici će imati posla nedjeljom i blagdanima. 

25. travanj 2024 23:47