Biznis i politika
StoryEditor

Kako je ruska invazija na Ukrajinu dovela do poremećaja na tržištima rabljenih automobila

13. Travanj 2022.
Tržište rabljenih automobila

Tijekom posljednje dvije godine tržišta rabljenih automobila suočila su se s problemima, ponajviše zbog nedostatka poluvodiča što je ugrozilo lanac opskrbe automobila. Mnogi su proizvođači  vjerovali da je kriza počela jenjavati te se činilo da će 2022. godina biti godina u kojoj će se isporuke vozila vratiti na razine prije krize.

Međutim, ruska invazija na Ukrajinu onemogućila je takav razvoj događaja te je automobilska industrija suočena s još većom krizom koju će biti puno teže riješiti.

Narušeni opskrbni lanci

Stručnjak za automobilsku industriju iz tvrtke CarVertical ističe da unatoč tome što rusko tržište novih automobila nije najveće na svijetu, ono igra značajnu ulogu u lancu opskrbe automobilima.

Rusija izvozi vrijedne komponente za automobilsku industriju. Njemačka se, primjerice, oslanja na ruske izvore titanija, željeza i paladija. Također, s 108 milijuna tona proizvedenih 2021. godine, Rusija je peti najveći svjetski proizvođač željezne rude te opskrbljuje europske proizvođače čelika koji se sada suočavaju s višim cijenama i poteškoćama u nabavljanju tog metala.

Ruska invazija utjecala je i na automobilsku industriju u Ukrajini. Primjerice, veliki dobavljač kabelskih snopova njemačkim proizvođačima automobila poput BMW-a i Volkswagena dolazi iz Ukrajine. Nadalje, Ukrajina je treći najveći svjetski proizvođač nikla i aluminija, dvije vrlo vrijedne sirovine potrebne u proizvodnji baterija i komponenti za električna vozila.

Konačno, udio Ukrajine u svjetskoj proizvodnji neona iznosi gotovo 70 posto , a taj je plin potreban za proizvodnju komponenti kao što su mikročipovi, kojih ionako već nedostaje.

SvejetTeže je nabaviti dobar rabljeni automobil

Već je 2021. bilo teško i skupo kupiti rabljeno vozilo, a kako stvari stoje, to će postati još teže 2022. godine. Dok tržište rabljenih automobila nastavlja rasti, trgovci rabljenim automobilima suočavaju se s nestašicom vozila.

Jedan od glavnih razloga trenutačne situacije jest kriza na tržištu novih automobila. Proizvođači počinju ograničavati proizvodnju vozila kako bi proizvodnja bila sporija, ali redovitija. Ova promjena u proizvodnji novih vozila usporava priljev automobila na tržište rabljenih automobila. Vlasnici automobila stoga odgađaju prodaju svojih vozila ili se uopće ne rješavaju svojih automobila.

Nepredvidive cijene rabljenih automobila

Godine 2021. cijene rabljenih automobila već su dosegle najvišu razinu svih vremena. Iako su se stabilizirale i čak počele padati pred kraj godine, ruska invazija na Ukrajinu stvorila je situaciju bez presedana na tržištu rabljenih vozila u istočnoj Europi.

Godinama su kupci rabljenih automobila iz Ukrajine hrlili u Poljsku, Litvu, Slovačku i Mađarsku. Dok su noviji automobili bili u većoj potražnji među stanovnicima tih zemalja, Ukrajinci su kupovali mnoge automobile stare više od deset godina, posebno one s dizelskim motorima koji imaju nižu potrošnju goriva.

S druge strane, smanjen broj kupaca promijenit će tržište rabljenih vozila u susjednim zemljama Ukrajine. Cijene starijih automobila vjerojatno će pasti jer trgovci nastoje ublažiti svoje gubitke kako bi se prilagodili trenutačnoj situaciji.

Utjecaj cijena goriva

Cijene goriva premašile su kritičnu granicu od 2 eura po litri u mnogim europskim zemljama, što je ponukalo vozače da razmisle o promjeni dnevnih navika.

Time bi se smanjio broj vozila na cestama, ali bi se povećala i zainteresiranost za vozila s nižom potrošnjom goriva.

To znači da bi vozila s dizelskim motorima mogla postati zanimljiva vozačima zbog nenadmašno niske potrošnje goriva na autocesti. Međutim, taj će trend biti prisutan samo u zemljama u kojima nema oporezivanja vozila s višim razinama emisija CO2.

- Povećane cijene goriva potaknut će ljude da ulažu u rabljena električna vozila. Unatoč rastu cijena energije, ukupni troškovi vlasništva električnih automobila i dalje su niži, a mogu biti i još niži ako se solarna energija koristi za punjenje. Napajanje solarnom energijom može uštedjeti 600 – 800 eura godišnje - zaključuju iz tvrtke CarVertical.

23. lipanj 2024 12:43