Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Do kraja mandata prosječna plaća 1600 eura, a minimalna od Nove godine 970

15. Listopad 2024.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Premijer Andrej Plenković najavio je u Hrvatskom saboru na Godišnjem izvješću o radu Vlade kako kani do kraja mandata prosječnu neto plaću povećati na 1600 eura, a minimalnu od Nove godine na 970 eura.

Plaće, mirovine i priuštivo stanovanje, Vladini su prioriteti u iduće četiri godine, naglasio je premijer.

Na Užem kabinetu, odlučili smo da bruto minimalna plaća od 1. siječnja bude 970 eura, da se poveća za 130 eura, rekao je Plenković, tumačeći kako Vlada na taj način pomaže onima koji imaju najmanje. Otkrio je da danas u Hrvatskoj ima sto tisuća ljudi koji primaju minimalnu plaću i dodao kako Vlada svojom mjerom želi da im plaća bude takva da im omogući dostojanstveniji život.

Najavio je promjenu formule za usklađivanje mirovine prema formuli 85:15 prema povoljnijem indeksu rasta plaća i troškova života.

Dodatne iskorake Vlada planira i u mjerama za jačanje obitelji i potporama obiteljima s djecom.

- Povećat ćemo staž majkama sa 6 mjeseci na 12 za svako rođeno ili posvojeno dijete te uvesti godišnji dodatak - precizirao je premijer.

Nova mjera koja se uvodi od 1. siječnja iduće godine je, da se naknade za novorođenu djecu, jednokratne, povećavaju za sto posto, s 309 na 618 eura. 

Rekordna zaposlenost

Premijer se pohvalio kako Hrvatska ima rekordnih 1,75 milijuna zaposlenih i svega 83 tisuće nezaposlenih, odnosno 4,4 posto, što je najniže u posljednjih 40 godina.

- Imamo najveći broj zaposlenih ikad, rekao je premijer.

Kazao je kako broj zaposlenih govori da je od početka mandata njegovih vlada, 2016. godine, zaposleno dodatnih 308.000 osoba.

Istaknuo je i kako je prosječna neto plaća u proteklih osam godina porasla za 76 posto, sa 749 na 1315 eura. 

Kad se odbije inflacija, to je i dalje realni rast od 35 posto, istaknuo je. 

Naveo je i kako je minimalna neto plaća u istom razdoblju porasla za 103 posto, s 331 na 672 eura, realno za čak 56 posto. 

Najavio je kako će u trećem mandatu njegove Vlade glavni fokus biti ponovno na hrvatskim građanima.

Pobrojao je i pet okosnica Vladina programa - odgovornu fiskalnu politiku, demografsku revitalizaciju i ulaganje u mlade, jake i neovisne institucije, vladavinu prava i borbu protiv korupcije, zelenu tranziciju, jačanje međunarodnog položaja Hrvatske.

Izvješću premijera prethodili su zahtjevi za stankama u kojima su se oporbeni zastupnici obrušili na vladinu politiku, uz prepucavanje s vladajućim HDZ-ovcima.

15. listopad 2024 13:12