Biznis i politika
StoryEditor

Powell: Uskoro možemo krenuti sa smanjenjem stopa

01. Kolovoz 2024.
Jerome Powell

Američka središnja banka, Federalne rezerve, priopćila je nakon ovotjednog sastanka da će kamatne stope još barem dva mjeseca ostati na najvišoj razini u posljednje 23 godine, no prvo smanjenje troškova zaduživanja trebalo bi krenuti već u rujnu.

Fed je naglasio da su na pravom putu prema snižavanju inflacije na ciljanih dva posto, no utvrdili su da će dužnosnici trebati ‘još podataka‘ prije nego što budu voljni rezati kamate.

– Kretanje inflacije u drugom tromjesečju uvjerilo nas je da uskoro možemo krenuti sa smanjenjem stopa, ali još više dobrih podataka dodatno će ojačati to uvjerenje – rekao je predsjednik Feda Jerome Powell na konferenciji za medije.

Ovakvi komentari Fedovih dužnosnika označavaju dosad najjasniji znak da središnja banka kreće prema zaokretu svoje monetarne politike i to nešto više od dvije godine nakon što je krenula s njenim zaoštravanjem u borbi s inflacijom.

– Powell šalje signal na što je više moguće načina da će, osim ako se nešto dramatično dogodi od ovog trenutka do rujna, početi snižavati stope – rekao je za Financial Times glavni direktor za investicije u JPMorgan Asset Managementu Bob Michele.

Prepoznajući novootkrivenu zabrinutost vezanu uz tržište rada s kojom se Fed sada suočava, Savezni odbor za otvoreno tržište (FOMC) je ovoga tjedna poručio da ‘pozorno prati rizike sa svih strana‘ potvrđujući da više ne gledaju na inflaciju kao na najvažnije pitanje već da je i rastuća stopa nezaposlenosti u SAD-u također bila na umu američkih dužnosnika tijekom njihovih razgovora o monetarnoj politici.

– Na konferenciji za medije je bilo mnogo više fokusa na dvostranim rizicima, a Powell je govorio o rizicima tržišta rada više nego ikada – rekla je Gargi Chaudhuri iz BlackRocka.

Dodatna smanjenja u 2025.

Rujanski sastanak Feda, na kojem se očekuje snižavanje referentne kamatne stope za četvrtinu boda sa sadašnjeg razmjera od 5,25 do 5,5 posto, bit će posljednji prije predsjedničkih izbora u studenom.

Donald Trump, republikanski kandidat za predsjednika, nedavno je upozorio Powella da ne snižava stope prije izbora u studenom, rekavši da će, ako bude izabran, dopustiti predsjedniku Feda da odsluži svoj mandat samo ako ‘radi pravu stvar‘.

– Nikada ne koristimo naše alate za podršku ili suprotstavljanje političkoj stranci ili političaru ili bilo kojem političkom ishodu – rekao je Powell u srijedu.

Dok je Powell govorio, kratkoročni prinosi na trezorske obveznice su pali, budući da su investitori i očekivali uskoro snižavanje stopa. Prinos na dvogodišnje riznice, koji se kreće s očekivanim kamatnim stopama, pao je za 0,1 postotni bod na 4,26 posto, najnižu razinu od veljače. Referentni prinos na 10-godišnje obveznice, koji se kreće s očekivanjima inflacije i rasta, također je pao na najnižu razinu od veljače, za 0,11 postotnih bodova na 4,04 posto.

Burzovni indeksi S&P 500 i Nasdaq porasli su nakon Powellovog obraćanja javnosti, a oba su zabilježila najbolji dan u trgovanju od veljače.

Nakon što je porasla na najvišu razinu u desetljećima nakon pandemije Covida-19, inflacija sada stabilno opada prema cilju središnje banke, a trenutno iznosi 2,8 posto. Oporavak tržišta rada također je na pravom putu, a smanjili su se i pritisci na plaće

Fed sada pokušava izvesti ‘meko slijetanje‘ u kojem se inflacija spušta na ciljanu razinu bez guranja gospodarstva u recesiju, a za sada se čini da u tome i uspijeva što je potvrdio i sam Powell.

– Ako Fed ostavi stope i politiku tamo gdje jesu predugo, riskiramo da skliznemo u recesiju. Fed je svjestan tog rizika – rekao je Michele iz JPMorgana za FT.

Ekonomisti Morgan Stanleya očekuju da će Fed sniziti stope za četvrtinu boda na svakom od svojih preostalih sastanaka tijekom ove godine, a vjeruju i da će u 2025. godini Fed kamate rezati barem još četiri puta povlačeći referentnu stopu za još jedan postotni bod.

19. rujan 2024 17:36