Financije
StoryEditor

Sjećate se čekova? I dalje su u opticaju, ali se u Hrvatskoj mogu unovčiti samo na jednom mjestu

03. Listopad 2022.
čekovi ček

Davnih 80-tih pravokutni papirići bili vrlo čest način isplate. Pregazilo ih je 21. stoljeće, fintech i internet bankarstvo. Praksa ispunjavanja čekova je nestala. Ali ne svugdje. Na zapadnom kontinentu, u SAD-u i Kanadi praksa ispunjavanja čekova još uvijek postoji

Dogodi se danas da vam poštom od dalekog rođaka sa Zapada stigne ček ili da studenti koji rade u Americi isplatu dobiju u formi čeka. I onda su u Hrvatskoj suoče sa šokom i nevjericom. Čekovi se u poslovnicama banaka koje posluju u Hrvatskoj, više ne unovčuju. Iako su banke tu odluku donijele prije više od godinu dana, puno građana za to još uvijek ne zna pa se zna desiti da ih u poslovnici oblije 'hladan znoj'.

Kako objašnjavaju u Hrvatskoj udruzi banaka, banke su tijekom godina smanjivale obujam otkupa čekova, a većina ih je zbog  kontinuiranog pada broja izdanih čekovnih blanketa te mnogobrojnih rizika i pokušaja prijevara donijelo poslovne odluke o prestanku poslovanja s čekovima. – Stoga su banke obavijestile svoje klijente o mogućnosti obavještavanja inozemnog izdavatelja, da umjesto putem čeka, plaćanja obavlja kreditnim transferom putem transakcijskog računa. Dakle, umjesto čekom, dužnik ima mogućnost obavljati plaćanje na transakcijski račun otvoren u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj državi, a u vezi s takvim načinom naplate primatelj se mora direktno dogovoriti s dužnikom (inozemnim izdavateljem)– objašnjavaju u HUB-u.

No dobra vijest je da u Hrvatskoj još uvijek jedna banka zaprima čekove inozemnih izdavatelja, a to je Hrvatska poštanska banka.

Račun u HPB-u

Kako stoji na njezinim stranicama, HPB je trenutačno jedina banka u Hrvatskoj koja zaprima i naplaćuje inozemne čekove i to isključivo bankarske čekove (ne preuzima putničke čekove, Personal Money Order – privatni novčani nalog i Money Order – novčani nalog kao ni čekove od ovlaštenih mjenjača). I to samo ako se radi o valutama eura i američkog dolara.

- Prihvaćaju se inozemni čekovi u euro valuti njemačkih banaka, dok je za inozemne čekove u euro valuti, izdane od strane ostalih banaka unutar EU potrebna dodatna provjera, prije zaprimanja na inkaso (inkaso ček podrazumijeva preuzimanje čeka i slanje čeka na naplatu u inozemstvo prema banci kod koje se nalazi pokriće za prezentirani ček uz isplatu) – piše na stranicama HPB-a.

Minimalni iznos čeka u eurima iznosi 30, maksimalni 150 eura, dok je u dolarima minimalna iznos 100, a maksimalni pet tisuća dolara.  

Banka naplaćuje naknadu za obradu čeka od korisnika inozemnog čeka prilikom pologa ili preuzimanja inozemnog čeka na inkaso.

Za unovčenje čeka korisnik mora u HPB-u imati otvoren transakcijski računu u odgovarajućoj valuti, odnosno devizni račun na koji će mu se sredstva uplatiti, nakon čega  ga odmah može zatvoriti. 

26. travanj 2024 06:03