Biznis i politika
StoryEditor

Sto najvećih smjena: Novi ljudi na čelu Hrvatskih šuma i Belupa, odlazak Jašarevića iz IN2…

12. Siječanj 2023.
Nediljko Dujić i Krunoslav Jakupčić

Pišu: Goran Litvan i Marta Premužak

Nastavljamo s objavljivanjem sto najvećih smjena na čelu najvećih hrvatskih kompanija u 2022. U ovom, posljednjem nastavku, obuhvatili smo promjene u zadnja tri mjeseca prošle godine. 

76. Aljaž Kovač postao je s početkom listopada novi predsjednik Uprave INTEREUROPE umjesto Darka Skrničkog.

77. Hrvoje Čeović novi je predsjednik Uprave BELUPA umjesto Hrvoja Kolarića koji je napustio BELUPO.

78. Andrej Dean imenovan je početkom listopada direktorom osječke tvrtke RWA HRVATSKA umjesto Güntera Suhrada, koji je na svojoj funkciji bio tek nekoliko mjeseci. Dean je do veljače bio izvršni direktor u FORTENOVA GRUPI i predsjednik Uprave BELJA PLUS.

79. Lovre Živković preuzeo je čelno mjesto u RENAULT-NISSANU HRVATSKA nakon što ga je preuzela izraelska grupacija Taavura koja u Hrvatskoj posluje pod brendom Grand i preimenovala ga u GA Croatia. Dotadašnji direktor Petar Nevistić ostao je u Upravi.

80. Marko Mintas novi je direktor HENKELA CROATIA umjesto Željka Smodlake. Mintas je došao s pozicije generalnog direktora HENKELOVA odjela Laundry & HomeCare za Ukrajinu.

81. Član Uprave TOKIĆA Ivan Šantorić preuzeo je funkciju predsjednika Uprave nakon što je Ivan Gadže sporazumno otišao s čelne pozicije.

82. Vedran Bajer novi je direktor MICROSOFTA HRVATSKA umjesto Tatjane Skoko koja je preuzela poziciju industrijske savjetnice za proizvodnju u srednjoj i istočnoj Europi,

83. Članica Uprave OPTIMAPHARMA Ivana Waller imenovana je predsjednicom Uprave umjesto Gordane Gregurić Čičak.

84. Ivica Primorac napustio je mjesto predsjednika Uprave tvrtke EURO DAUS iz Splita, na kojem je bio od 2014., a Ivan Ančić napustio je mjesto člana Uprave tvrtke u kojoj je ostao samo Ivan Vukadin.

85. Predsjednikom Uprave C.I.O.S.-ove tvrtke EKO-FLOR PLUS imenovan je u listopadu Vedran Šupuković, u javnosti poznat kao direktor RUKOMETNOG KLUBA PPD ZAGREB. Dotadašnja direktorica Marijana Palijan postala je članica Uprave.

86. Hrvoje Čuvalo novi je predsjednik Uprave HBOR-a umjesto Tamare Perko, koja je prešla čelo HUB-a zamijenivši ondje Zdenka Adrovića. Čuvalo je bio član Uprave HBOR-a.

87. Laurent Orjas postao je novi i jedini član Uprave BUTAN PLINA iz Novigrada – Cittanove umjesto Claudija Canaccinija.

88. Nediljko Dujić imenovan je novim predsjednikom Uprave HRVATSKIH ŠUMA umjesto Krunoslava Jakupčića koji je na toj poziciji preživio aferu ‘Vjetroelektrane‘ u kojoj je bio osumnjičen i odlazi u mirovinu. Dujić je više od 24 godine bio gradonačelnik Skradina, u prošlome je mandatu bio saborski zastupnik HDZ-a. Posljeddnjih pet godina bio je zaposlen kao savjetnik Uprave Hrvatskih šuma za EU projekte, razminiranje i zaštitu od požara.

89. Loris Dessardo više nije predsjednik Uprave opatijskog AURO DOMUS BULLION MARKETA, Anđelka Dessardo nije članica Uprave, a Tatjani Košir ukinuta je prokura. Armin Dessardo ostao je jedini član Uprave.

90. Dejan Paravan više nije u Upravi tvrtke GEN-I, a član Uprave Igor Koprivkar od studenoga samostalno upravlja tvrtkom kao direktor.

91. Stella Litou nova je predsjednica Uprave RTL-a HRVATSKA, i to četvrta u nepunih šest mjeseci prošle godine. Serija promjena počela je u lipnju, nakon što je nizozemska tvrtka CME MEDIA ENTERPRISES preuzela stopostotni udio u vlasništvu od njemačkog RTL-a GROUP CENTRAL & EASTERN EUROPE. Tada je umjesto Marca Puškarića postavljen Branko Čakarmiš, koji je paralelno ostao i voditi najveću slovensku medijsku kuću, CME-ov PRO PLUS. U listopadu Čakarmiša mijenja Tonko Weismann. Napokon, potkraj studenoga upravljanje RTL-om Hrvatska preuzima Stella Litou. Posljednjih je godina obnašala vodeće funkcije unutar ANTENNA GRUPE u rodnoj Grčkoj. Prva je žena na čelu jedne televizijske kuće u Hrvatskoj.

92. Simona Kostrevc od početka prosinca predsjednica je Uprave PETROLA umjesto Borisa Antoloviča, koji je pronašao novi angažman u Hrvatskoj kao predsjednik Uprave proizvođača kartonske i papirnate ambalaže BALTAZAR iz Koprivnice, tvrtke u većinskom vlasništvu slovenskog ODISEJA.

93. Zvonimir Nemet novi je predsjednik Uprave PAN-PEKA umjesto Ivana Gospodnetića, koji je ostao član Uprave. Nemet je petnaest godina bio menadžer u HEINEKENU, a u PAN-PEK dolazi iz kambodžanske grupacije CHIP MONG u kojoj bio i tehnički direktor te šef nabave u KHMER BEVERAGES.

94. HEP-ov menadžer i dugogodišnji prokurist HEP OPSKRBE Vladimir Kurečić imenovan je novim direktorom HEP-a ELEKTRA umjesto Predraga Bogičevića.

95. Damir Leko od prosinca je predsjednik Uprave BELJA PLUS umjesto Tihomira Adama, koji je na toj poziciji bio od početka veljače umjesto Andreja Deana. Novi predsjednik Uprave stigao je iz PETROKEMIJE, a Adam se vraća u Fortenovu, na svoju nekadašnju poziciju direktora zaduženoga za praćenje investicijskog i energetskog menadžmenta.

96. Umjesto Ivana Čevre novi je predsjednik Uprave JAMNICE Siniša Mužić, koji dolazi s čela ROTO DINAMICA i novi je glavni izvršni direktor Grupe pića.

97. Tomislav Brnadić novi je direktor HEP-a TOPLINARSTVO umjesto Zdravka Zajeca.

98. Mladen Rožanić više nije direktor opatijske RO-TEHNOLOGIJE pa od sredine prosinca posao vodi član Uprave Nikola Keserić uz dvojicu prokurista.

99. Pierre Michel Francois Perron postavljen je 22. prosinca za direktora ELECTROLUXA HRVATSKA umjesto Andrása Lászla Tamássyja.

100. Denis Jašarević od 30. prosinca nije više predsjednik Uprave IN2. Na toj je poziciji bio od siječnja 2021., i karijeru nastavlja izvan kompanije. U Upravi su ostale Snježana Stanković i Sanja Svilokos.

19. travanj 2024 05:11