Biznis i politika
StoryEditor

Vlada s 5,6 milijuna kuna sufinancira četiri projekata izgradnje lučke infrastrukture

14. Svibanj 2016.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je u Rijeci s ravnateljima nadležnih županijskih lučkih uprava s područja Primorsko-goranske županije potpisao sporazume o sufinanciranju četiri projekata izgradnje lučke infrastrukture, ukupne vrijednosti 5,6 milijuna kuna.

Ministarstvo će tako s dva milijuna kuna sufinancirati projekt dogradnje operativnog mola i trajektne rampe u luci Susak, s 1,5 milijuna kuna projekt dogradnje i rekonstrukcije luke Njivice, s 1,1 milijun kuna projekt sanacije obale, tj. pristupne ceste za potrebe izgradnje novog dijela luke Mošćenička Draga, a s milijun kuna projekt uklapanja u prostor dijelom izvedene komunalne luke Podvorska (Crikvenica).

Butković je tom prigodom najavio i da će uskoro biti potpisan i ugovor za proširenje luke Stinica, u Ličko-senjskoj županiji, vrijedan 3,5 milijuna kuna. U proračunu za ovu godinu je za takve projekte predviđeno 37 milijuna kuna, kazao je ministar, napominjući da će se založiti da iduće godine taj iznos bude veći.

Istaknuo je i kako je u izradi nacionalna strategija županijskih luka, koja bi trebala biti gotova do kraja studenoga. To će, kaže, omogućiti da se slični projekti kandidiraju na fondove EU.

Na upit o prodaji državnog udjela u Luci Rijeka, Butković je rekao da o tome nije odlučeno, da je Vlada donijela odluku da se neke tvrtke uklone s popisa strateških tvrtki te da smatra da će to omogućiti da se u nekim tvrtkama lakše odaberu uprave. Butković osobno smatra da ni Jadrolinija niti ACI sada nikako nisu za prodaju te kaže da se o Luci nije ni razgovaralo. Dodaje i kako Croatia Airlines u posljednje tri godine ima dobit, ali i kako smatra da bilo kakav snažniji razvoj nacionalnog zračnog prijevoznika nije moguć bez strateškog partnera.

30. travanj 2024 20:49