Biznis i politika
StoryEditor

Von der Leyen najavila reformu tržišta električne energije i okončanje ovisnosti o Rusiji

14. Rujan 2022.
Ursula von der Leyen

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen istaknula je u srijedu da je EU trebala više slušati one koji su godinama upozoravali na opasnost režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– Jedna od pouka iz ovoga rata jest da smo trebali slušati one koji znaju Putina. Anu Politkovskaju (ubijenu rusku novinarku) i ruske novinare koji su razotkrivali kriminal i to platili životom. Naše prijatelje u Ukrajini, Moldaviji, Gruziji i oporbu u Bjelorusiji. Trebali smo slušati glasove unutar naše Unije, u Poljskoj, baltičkim zemljama i diljem srednje i istočne Europe – rekla je von der Leyen u govoru o stanju Unije

– Oni su nam godinama govorili da se Putin neće zaustaviti – istaknula je.

Dodala je da su te zemlje ne samo upozoravale nego su i djelovale kako bi okončale svoju ovisnost o Rusiji, investirali u obnovljive energije, LNG terminale i interkonektore.

– Moramo se osloboditi od ruske ovisnosti u cijeloj Europi – rekla je predsjednica Komisije.

Von der Leyen je rekla da rat koji je Rusija pokrenula nije samo rat protiv Ukrajine, nego i rat protiv europske energije, gospodarstva, vrijednosti i budućnosti.

– Ovo nije samo rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine. Ovo je rat protiv naše energije, rat protiv naše ekonomije, rat protiv naših vrijednosti i rat protiv naše budućnosti. Ovdje se radi o autokraciji protiv demokracije – rekla je u svom govoru o stanju Unije Ursula von der Leyen, odjevena u kombinaciji žute i plave boje, boja ukrajinske zastave.

I ostale su članice Komisije nazočne na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta odjevene u žuto i plavo.

Ograničenje prihoda energetskih tvrtki

Von Der Leyen je predložila ograničenje prihoda energetskih tvrtki koje ne koriste plin za proizvodnju struje i preusmjeravanje viška prihoda prema potrošačima, štednju u vrijeme vršnih opterećenja te najavila reformu tržišta električne energije kako bi se okončala dominantna uloga plina.

– Tvrtke koje proizvode struju uz niske troškove nikada nisu ni sanjale da će imati tolike profite. Zato predlažemo ograničenje njihovih prihoda – rekla je u govoru o stanju Unije.

Višak profita usmjerio bi se prema potrošačima i gospodarstvu. Dodala je i da bi tako države članice prikupile 140 milijardi eura s kojima bi ublažile udar rasta cijene energije.

– U našem socijalnom, tržišnom gospodarstvu profiti su dobri, ali u ovakvim vremenima krivo je izvlačiti izvanredne rekordne dobitke, profitirajući od rata i na leđima potrošača. Dobit se mora dijeliti u ovakvim vremenima i usmjeriti prema onima kojima najviše treba – rekla je.

Drugi prijedlog je obvezujući cilj smanjenja potrošnje električne energije, naročito u vrijeme vršnih opterećenja, za što će trebati žrtvovati dio komfora. Kao primjer je navela tvornice keramike u Italiji, koje su pomaknule radno vrijeme u rano jutro kako bi iskoristile vrijeme kada je struja jeftinija.

– Zamislite roditelje među tim radnicima koji rano napuštaju svoje domove dok im djeca još spavaju zbog rata koji oni nisu birali. To je jedan od milijun primjera kojim se Europljani prilagođavaju novoj stvarnosti – izjavila je von der Leyen.

I industrija koja koristi fosilna goriva, naftne i plinske tvrtke, rafinerije, ugljenokopi itd. izvlače velike profite zahvaljujući sadašnjim okolnostima. Stoga će one morati plaćati solidarni porez.

Oslobađanje ruske ovisnosti

Predsjednica Komisije je istaknula potrebu okončanja ovisnosti o Rusiji i diversifikaciju dobave plina od pouzdanih partnera poput Norveške, Sjedinjenih Država, Alžira i drugih. Također je najavila i 'temeljitu reformu' tržišta električne energije, na kojem se cijena određuje prema najskupljem energentu iz kojeg se proizvodi, a to je već dulje vrijeme plin.

– Dok se bavimo sa sadašnjom krizom, moramo gledati naprijed. Sadašnji koncept tržišta električne energije nije pravedan prema potrošačima, oni bi trebali ubirati plodove od jeftinih obnovljivih izvora energije – objasnila je.

– Morat ćemo razdvojiti dominanti utjecaj plina od cijene električne energije. Stoga ćemo provesti duboku i sveobuhvatnu reformu tržišta električne energije – dodala je predsjednica Europske komisije.

Također je najavila da će Komisija raditi na novim pravilima za tržište plina kako bi se ograničila velika volatilnost cijena unutar jednog dana.

– To je vrlo složeno i nimalo trivijalno pitanje – kaže von der Leyen.

07. listopad 2022 08:03