Na kongresu prehrambenih stručnjaka sudjelovalo 350 sudionika
Verica Dragović Uzelac, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu
11. Međunarodni kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista okupio je brojne stručnjake u zagrebačkom hotelu Westin
U Zagrebu je od 9. do 11. prosinca 2025. u hotelu Westin održan 11. Međunarodni kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, središnji međunarodni znanstveni skup u regiji iz područja prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma.
Kongres se tradicionalno održava svake tri godine s ciljem okupljanja znanstvenika, stručnjaka i predstavnika industrije radi razmjene najnovijih znanstvenih spoznaja, tehnoloških rješenja i primjera dobre prakse iz navedenih područja. Njegova posebnost i jedinstvenost očituju se u interdisciplinarnom pristupu, jer istodobno obuhvaća prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam. Glavni organizatori kongresa su Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet (SUZG PBF) i Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista (HDPBN), uz suorganizaciju ISEKI organizacije, Europske federacije za znanost i tehnologiju hrane (EFFoST), Europskog udruženja za higijensko projektiranje i dizajn Hrvatska (EHEDG Croatia) te Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ).
Skup se održao pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu i Turističke zajednice grada Zagreba.
Kongres s motom „Unlocking Science and Technology for a Healthier and Sustainable World” svečano su otvorile dekanica SUZG PBF izv. prof. dr. sc. Verica Dragović-Uzelac i izv. prof. dr. sc. Mia Kurek, tajnica HDPBN. Skupu su se obratili i doc. dr. sc. Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore, prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu, Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, te izv. prof. dr. sc. Maja Repajić (SUZG PBF), predsjednica ovogodišnjeg kongresa.
Sudionici iz 30 zemalja
U tri dana održavanja kongresa sudjelovalo je više od 350 sudionika iz 30 zemalja, uključujući Alžir, Austriju, Brazil, Bugarsku, Kolumbiju, Hrvatsku, Češku, Francusku, Grčku, Mađarsku, Irsku, Izrael, Italiju, Latviju, Litvu, Nizozemsku, Novi Zeland, Filipine, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Sjedinjene Američke Države, Srbiju, Sloveniju, Španjolsku, Tajland, Tunis, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate i Ujedinjeno Kraljevstvo.
Znanstveni program bio je koncipiran kroz tri glavne tematske cjeline: Advancements in Food Technology and Biotechnology; Nutrition, Consumer Behavior and Global Health Challenges te Food and Water Safety and Quality. Program je obuhvaćao plenarno i 15 pozvanih predavanja, 63 usmena izlaganja i 149 poster-prezentacija, a rad se odvijao kroz više paralelnih sekcija. Uz to, održani su satelitski simpozij Biotechnology in Croatia „Vera Johanides” u suorganizaciji s HATZ; panel-rasprava Towards Sustainable Food Management: Synergy of Science, Industry and Consumers na temu održivog upravljanja hranom; okrugli stol Tradition, Innovation and Sustainability – The Current State, Potential and Perspectives of the Food Industry in Croatia u suorganizaciji sa Sekcijom za preradu poljoprivrednih proizvoda i biotehnologiju Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na kojem se govorilo o stanju i perspektivama prehrambene industrije u Hrvatskoj. Dodatno su održane dvije stručne i edukativne radionice vezane uz europske PRIMA projekte INTACTBioPack (INTelligent, ACTive MicroBIOmebased, biodegradable PACKaging for Mediterranean food), EVOLVEPACK (dEsign, processing and characterization of innoVative biOdegradable and compostabLe actiVE PACKaging structures to improve food safety of mediterranean foods) i MedDietMenus4Campus (Promoting stakeholder adherence to Mediterranean Diet on Campus through menu interventions and social marketing strategies). Posebna pozornost bila je posvećena mladim istraživačima, doktorandima i poslijedoktorandima, koji su svoja istraživanja predstavili u okviru sekcije Young Researchers.
Najaktualnije teme
Važan doprinos kongresu dali su istaknuti pozvani znanstvenici i stručnjaci koji su se kroz svoja izlaganja dotakli najaktualnijih tema iz područja. Plenarno predavanje održao je prof. dr. sc. Antonio Starčević (SUZG PBF) koji je govorio o primjeni umjetne inteligencije u biotehnologiji, nutricionizmu i prehrambenim sustavima. Poseban naglasak stavljen je na AI-pristupe u genomici, metagenomici i proteomici te na otkrivanje novih bioaktivnih spojeva, funkcionalnih sastojaka i održivih biotehnoloških rješenja. Javnozdravstvenu perspektivu prehrane i pretilosti predstavila je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović (Hrvatski zavod za javno zdravstvo/Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) istaknuvši zabrinjavajuće epidemiološke podatke u Hrvatskoj te važnost sustavnih, koordiniranih intervencija i nacionalnih programa u promicanju zdravih prehrambenih navika i prevenciji pretilosti. O tehnološkim iskoracima u proizvodnji hrane govorio je Martijn Noort (Wageningen University & Research, Nizozemska) predstavivši 3D ispis hrane kao alat za razvoj inovativnih, personaliziranih, nutritivno prilagođenih i održivih prehrambenih proizvoda. Izlaganje prof. dr. sc. Adalberto Pessoa Junior (University of São Paulo, Brazil) je bilo usmjereno na prijenos znanstvenih istraživanja u tržišne inovacije kroz primjere biofarmaceutika, biokozmetike i biološka sredstva za poljoprivredu, uključujući razvoj start-up poduzeća temeljenih na akademskom znanju. Digitalizaciju i računalno vođeni dizajn enzima u službi industrije predstavio je prof. dr. sc. Robert Kourist (Graz University of Technology, Austrija) demonstrirajući kako bioinformatika i strojno učenje omogućuju razvoj biokatalizatora za proizvodnju prirodnih proizvoda i mirisnih molekula.
Inovacije u području zdravlja žena bile su u fokusu izlaganja prof. dr. sc. Paul Longa (King’s College London, Ujedinjeno Kraljevstvo) koji je predstavio neantimikrobna rješenja za obnovu vaginalnog mikrobioma te put razvoja medicinskog proizvoda od akademske ideje do tržišta. Nutritivni i gospodarski potencijal manje poznatog voća u Europi predstavio je prof. dr. sc. Robert Brannan (Ohio University, SAD) govoreći o asimini (pawpaw, indijska banana) kao primjeru kulture koja doprinosi bioraznolikosti i razvoju novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda. Kritički osvrt na ulogu znanosti i obrazovanja u doba generativne umjetne inteligencije dao je prof. dr. sc. Grant Campbell (University of Huddersfield, UK) upozorivši na izazove koje GAI donosi akademskom pisanju, razmišljanju i razvoju znanstvene izvrsnosti. Prof. dr. sc. Ashkan Madadlou (University College Cork, Irska) je izložio koncept tekućinsko-tekućinske fazne separacije kao alata za dizajn strukture hrane, povezujući temeljna fizikalno-kemijska načela s razvojem biomimetičkih i inovativnih prehrambenih proizvoda. O održivoj ambalaži i smanjenu plastičnog otpada govorila je prof. dr. sc. Valérie Guillard (Université de Montpellier, Francuska) istaknuvši potencijal biorazgradivih i aktivnih ambalažnih materijala u smanjenju otpada i gubitaka hrane u prehrambenom lancu. Ulogu mikroorganizama u održivoj prehrani predstavio je dr. Vittorio Capozzi (ISPA-CNR, Italija) istaknuvši Lactiplantibacillus plantarum kao model u razvoju fermentiranih, funkcionalnih i personaliziranih prehrambenih proizvoda. Zdravlje najmlađih bilo je tema izlaganja nasl. doc. dr. sc. Tene Niseteo (Dječja bolnica Zagreb) koja je govorila o funkcionalnoj prehrani dojenčadi, važnosti majčinog mlijeka te razvoju obogaćenih mliječnih formula s probioticima, prebioticima i humanim mliječnim oligosaharidima za podršku zdravom razvoju mikrobiote. Vali Marszalek (Forvis Mazars, Hrvatska) je govorila o utjecaju novih EU regulativa (CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive) na sektor hrane i pića, analizirajući ESG (Environmental, Social, Governance) rizike, prilike i trendove u izvještavanju o održivosti na temelju prvih izvješća iz 2025. godine.
Nekoliko zaključaka
Sveobuhvatni karakter kongresa iznjedrio je nekoliko zaključaka i poruka od kojih valja istaknuti važnost daljnjeg ulaganja u razvoj održivih, (bio)tehnoloških naprednih i funkcionalnih prehrambenih i biotehnoloških sustava s naglaskom na optimizaciju procesa, primjenu zelenih tehnologija te korištenje umjetne inteligencije i strojnog učenja u razvoju proizvoda i kontroli kvalitete. U središtu interesa i dalje treba biti valorizacija nusproizvoda i otpada u cijelom prehrambenom lancu čime se izravno doprinosi kružnom gospodarstvu i smanjenju okolišnog otiska. Velik naglasak stavljen je i na utjecaj prehrane (osobito ultra-prerađene hrane, prebiotika, probiotika i vrsta prehrane poput mediteranske) na zdravlje crijevne mikrobiote, metaboličko i mentalno zdravlje te prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, kao i na ponašanje potrošača, javnozdravstvene aspekte i prihvaćanje novih izvora hrane. Sekcija vezana uz sigurnost hrane naglasila je važnost upotrebe naprednih analitičkih, kemometrijskih i digitalnih alata za bržu autentikaciju proizvoda, praćenje kvalitete te učinkoviti nadzor sigurnosti duž cijelog prehrambenog lanca kao i važnost organizacijskih i društvenih aspekata sigurnosti hrane.
Uz bogat znanstveni program, kongres je imao i raznolik društveni sadržaj namijenjen domaćim i stranim sudionicima. Od posebne adventske vožnje tramvajem preko organizirane i vođene turističke ture kroz središte Zagreba, tijekom koje su se sudionici upoznali s poviješću i znamenitostima grada, pa sve do svečane kongresne večere u Kristalnoj dvorani hotela Westin kojom je i zaokružen društveni dio programa.
Više informacija o kongresu dostupno je na mrežnoj stranici: https://pbn2025congress.pbf.hr/
