Konferencije i edukacije
StoryEditor

Dalić: Podravka ima potencijal postati vodeći igrač u prehrambenom sektoru i u širem europskom kontekstu

05. Rujan 2024.

Pripreme za najuzbudljiviji gospodarski dan u ovoj godini, tradicionalni Liderov skup Dan velikih planova, koji će se 18. rujna održati u Zagrebu u punom su jeku. Važnost ovakvog skupa za čelne ljude domaćeg gospodarstva sve je veća jer izazova s kojima se suočavaju, nažalost, još uvijek ne nedostaje. Naime, iako je inflacija koja je rezultirala snažnim skokom cijena materijala donekle zauzdana, a središnje banke najavljuju pojeftinjenje kapitala, to ne znači da makroekonomsko okruženje nudi ‘mirnu plovidbu‘. Prerađivačka industrija još se oporavlja od poremećaja dobavnih lanaca, a geopolitičkih rizika u svijetu koji prijete destabilizacijom cijelih regija još je više nego prije godinu dana. K tome, nedostatak radne snage više nije akutan, već kronični problem gospodarstva.

U tom kontekstu, Liderov Dan velikih planova zasigurno će, kao i svake godine, pružiti zanimljive osvrte na aktualno gospodarsko stanje te prognoze i predviđanja za iduću godinu iz perspektive čelnih ljudi najvažnijih domaćih kompanija. Među njima će biti i Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke s kojom glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović održati intervju ‘1 na 1‘. Nezaobilazna tema svakako će biti gospodarski događaj godine – Podravkino preuzimanje poljoprivrednog poslovanja Fortenove za 333 milijuna eura.

Učvršćivanje pozicije

Preuzimanje poljoprivrednog poslovanja Fortenove predstavlja značajan iskorak za Grupu Podravka, ističe Dalić. – Uspješna realizacija ove akvizicije, nakon dobivanja potrebnih odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja te regulatornih agencija na tržištima jugoistočne Europe, doprinijet će ostvarivanju dugoročne vizije kompanije. Ona je usmjerena na širenje, ali i osiguranje stabilnih izvora visokokvalitetnih sirovina te učvršćivanje pozicije Grupe Podravka kao jedne od najvažnijih i najvećih domaćih kompanija koja posluje na internacionalnom tržištu – kaže čelnica Podravke. 

Je li Podravka time na putu da postane najveća prehrambena kompanija u ovom dijelu Europe? Dalić Kaže kako vjeruje da će ova akvizicija omogućiti ostvarenje značajnih sinergijskih efekata, dodatno unaprijediti ponudu te osnažiti konkurentsku prednost Grupe Podravka. – S jasnom strategijom i fokusom na održivost, inovacije i izvrsnost, Podravka ima potencijal postati vodeći igrač u prehrambenom sektoru ne samo u Hrvatskoj, već i u širem europskom kontekstu. Uz to, vizija nam je postati ne samo najveća, već i najkvalitetnija i najinovativnija prehrambena kompanija u regiji, a ovo preuzimanje važan je korak prema ostvarenju tog cilja. To je izazov, ali i prilika koju s velikim entuzijazmom prihvaćamo – kaže Dalić.

Uz to, ovom akvizicijom jača i suradnja između Grupe Podravka i Fortenova grupe kroz nastavak poslovnih odnosa koje Belje, Vupik i PIK Vinkovci imaju s ostalim kompanijama iz Fortenova grupe, posebice PIK Vrbovcem, Zvijezdom i Jamnicom. Paralelno s ovom akvizicijom, Grupa Podravka trenutno privodi kraju jedan od najvećih investicijskih ciklusa u povijesti u sklopu kojeg će do kraja ove godine biti uloženo oko 250 milijuna eura. Sve investicije provode se pod istim zajedničkim nazivnicima, a to su modernizacija, digitalizacija, održivi razvoj te daljnje podizanje konkurentnosti kompanije na globalnoj razini, naglašava Dalić.

Povećanje efikasnosti

– Do kraja godine završit će tako izgradnja logističko-distributivnog centra u Koprivnici, vrijedna 48 milijuna eura. Ovaj centar će optimizirati skladišne kapacitete, smanjiti troškove i emisiju CO₂ te osigurati veću kontrolu nad logistikom u narednom desetljeću. Također, nakon što je početkom godine otvorena Tvornica tjestenine, u tijeku je investicija u novu liniju za proizvodnju instant noodles proizvoda, čija se prva proizvodnja očekuje krajem 2024. godine. U sklopu logističkih poboljšanja, u izgradnji je i centralni transportni centar, vrijednosti tri milijuna eura, koji će dodatno unaprijediti logističke procese i povećati efikasnost operacija – ističe Dalić.

Kako dodaje, treba istaknuti i drugu fazu investicija u sunčane elektrane, koje će osigurati 13,04 MW energije do listopada 2025. godine, značajno smanjujući troškove energije i doprinoseći zaštiti okoliša. Sve ove investicije usmjerene su prema jačanju pozicije na tržištu, uz istovremeno očuvanje održivog razvoja, zaključuje Dalić.

U posljednjih 14 godina Dan velikih planova postao je zaštitnim znakom Liderovih konferencija. Do sada je okupio oko 5300 sudionika i 270 govornika, mahom industrijskih lidera, makroekonomskih stručnjaka te čelnika iz političkog i javnog života. Konferencija je stekla status političko-ekonomskog ‘must be‘ događaja. Svoj status potvrdit će i ove godine programom i izborom govornika, mahom predvodnika raznih industrija u Hrvatskoj, svjetskih makroekonomista, predstavnika javnog sektora i državnih institucija. Od njih ćemo iz prve ruke saznati što poduzetničku scenu i hrvatsko gospodarstvo u cjelini čeka u 2025. godini, kako se suočavaju s postojećim i pripremaju na nadolazeće izazove te kakve su njihove prognoze i predviđanja za iduću godinu.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 16. Danu velikih planova koji se održava 18. rujna u Kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb.

10. rujan 2024 08:21