Konferencije i edukacije
StoryEditor

Kako inovacijama do održivosti: Ima novca, ima projekata, ali nedostaje ljudi

28. Ožujak 2023.
SMART CITIES 2023. Panel: Inovacijama do održivih gradova. Vanja Figenwald, Marko Filipović, Damir Mandić, Ivica Puljak i Željko Turkfoto Ratko Mavar

Na panelu ‘Inovacijama do održivih gradova‘ gradonačelnici Rijeke, Karlovca, Splita i Zaprešića su predstavili nove projekte te primjere upravljanja gradovima i inovacijama radi poboljšanja kvalitete života njihovih stanovnika.

Kvalitetno upravljanje na temelju održivih strategija, odgovornost, transparentnost, sudjelovanje građana, smanjenje emisije štetnih plinova, energetska učinkovitost, gospodarenje otpadom, pametna mobilnost i digitalizacija gradova ključni su čimbenici za osiguranje održivog napretka, rečeno je na početku rasprave.

‘Živimo u veoma centraliziranoj sredini‘

Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke predstavio je na početku inovacije koje su uvedene u njegovom gradu u posljednjih godinu dana. Filipović je rekao kako je Rijeka u određenom dijelu pametnih aktivnosti predvodnik u RH. Naveo je projekt Cekom, centar kompetencija za pametne gradove, kao inovativan projekt u koji su uključeni mnogi partneri, točnije njih tridesetak koju su kreirali čak 36 smart city rješenja koja se sada primjenjuju u Rijeci.

-  Prošle godine uveli smo i Rijeka City Card inovaciju s kojom građani mogu plaćati razne račune, poput komunalnih računa, parkirnih karata i slično – rekao je Filipović i dodao kako sve veći broj građana prepoznaje ovu inovaciju kao veoma korisnu.

Što se tiče izazova s kojima se susreće,Filipović je naveo nedostatak kvalitetne radne snage, prije svega informatičara koji posao radije traže u privatnim tvrtkama zbog boljih uvjeta rada.

- Gradovi ali i lokalna samouprava će se morati suočiti u budućnosti s ovim problemom nedostatka radnika – dodao je gradonačelnik Rijeke.

Zaključio je kako živimo u veoma centraliziranoj sredini te da se to što prije treba promijeniti bez obzira na ‘političke boje‘ jer će to ići u korist građana.

Što se tiče planova, Filipović je rekao kako za 21 javni objekt  planiraju solarne panele i solarne elektrane. Dodao je da stižu i novi autobusi, a čeka se i tranša električnih autobusa.

image

SMART CITIES 2023. Panel: Inovacijama do održivih gradova. Damir Mandić

foto Ratko Mavar

Damir Mandić gradonačelnik Karlovca je naglasio kako su oni u trendu novih pametnih rješenja a kao najveći pomak naveo je transparentnost.

- Otvorili smo sustav za građane koji putem interneta mogu vidjeti sve što se događa i na što se troši u gradu - rekao je Mandić.

Mandić je rekao da su u Karlovcu digitalizirali sve natječaje te da papira više nema, a što se tiče praktičnih rješenja, kaže kako su se pozabavili prometom i pametnim parkiralištima. N kraju je dodao kako će se u budućnosti javljati problem skupoće, jer zelena  i pametna rješenja nisu jeftina.

Novi sustav plaćanja karata u Splitu 

Ivica Puljak, gradonačelnik Splita naveo je kako su uveli digitalne potpise za sve dokumente u gradskoj upravi u samo sedam dana, čime su razbili mit koji vlada u javnim upravama da za digitalizaciju treba puno vremena. Puljak je naveo  i portal Gis koji je početak i polazna točka da grad u budućnosti postane u potpunosti digitaliziran. Što se tiče aktivnosti koje planiraju, Puljak je naveo 14 javnih zgrada na kojima će se postaviti solarni paneli. Dodao je kako uskoro stiže i 100 novih autobusa čime će flota u Splitu postati najmlađa flota u EU.

image

SMART CITIES 2023. Panel: Inovacijama do održivih gradova. Ivica Puljak

foto Ratko Mavar

Posebno je pohvalio novi ‘Ticketing sustav‘ plaćanja karata, putem kojega se mogu pratiti u live verziji svi busevi po gradskim cestama,  a najavio je i projekt ugradnje polupodzemnih kontejnera koji će biti opremljeni senzorima i pametnim bravama. Na kraju je rekao kako je u planu i kontakt centar, svojevrsni help desk u gradskoj upravi kroz koju će prolazit svaki upit građana.

-  To ćemo integrirati sa smart City aplikacijom kroz koju će građani moći plaćati sve gradske račune, a služit će i kao alat za komunikaciju između grada i građana. U konačnici, želimo da ta aplikacija postane svojevrsni  digitalni novčanik – rekao je Puljak.

Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik  i Udruga gradova istaknuo je kako svaka sredina ima drugačije specifičnosti te da je uvođenje pametnih rješenja proces koji traje. Kao i kolega iz Karlovca, Turk je naveo transparentnost gradskih financija koje su kroz aplikaciju dostupne  građanima kao iznimno važan korak prema pametnim rješenjima u gradu. Naveo je i mobilnu aplikaciju pomoću koje se odvija komunikacija između grada i građana koja je vezana uz komunal u infrastrukturu.

- Zaprešić će uskoro predstaviti novi ustav odvoza otpada s čipiranim kantama i podzemnim spremnicima za sve veće stambene objekte. Također, solari su na svim našim školama i vrtićima – naveo je Turk.

image

SMART CITIES 2023. Panel: Inovacijama do održivih gradova. Željko Turk

foto Ratko Mavar

Najveći problem bespravna gradnja 

Na kraju panela Filipović je izdvojio i velike investicije koje se trenutno događaju na lučkoj, željezničkoj i cestovnoj infrastrukturi.

-  Gradimo ti nova čvora u što će se uložiti 70 milijuna eura. Grad je prodajom tih zemljišta zaradio 11 milijuna eura a to će biti potrošeno na parking i promet jer je to veliki problem u Rijeci. U tom segmentu, taj novac će se uložiti u dvije velike garaže – rekao je. 

Naveo je i projekt vodne konglomeracije gdje su angažirane i svjetske kompanije te projekt Energane za razvoj IT rješenja.

Mandić je za kraj istaknuo digitalizaciju koja ubrzava sve procese te je dodao kako bez EU sredstava gotovo ništa od ovoga ne bi bilo moguće.

Puljak je pak kao najveći problem naveo bespravnu gradnju, ali je rekao kao je to više problem države nego gradova jer se na lokalnoj razini ne može puno toga napraviti.

- Možemo samo zapomagati jer nemamo instrumente da bi rješavali takve probleme – zaključio je Puljak i rekao kako traže ingerenciju da oni rješavaju probleme bespravne gradnje jer ipak bolje znaju kakvo je stanje na terenu.

Također, naveo je kako je trenutno jako puno projekta otvoreno ali da nedostaje izvođača tih radova.

image

SMART CITIES 2023. Panel: Inovacijama do održivih gradova. Marko Filipović

foto Ratko Mavar
26. travanj 2024 16:48