Konferencijske vijesti
StoryEditor

48 sati: Wi-fi hot spot, IoT, videonadzor, punionica za e-automobile - sve to na rasvjetnom stupu

06. Studeni 2019.

'Javna rasvjeta – više od svjetla' zajednički je naslov više tema o kojima će govoriti predavači, učesnici panel rasprave, izlagači i sami sudionici na 11. godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika koji će se održati od 27. do 29. studenog u šibenskom hotelu Amadria park.

Donošenjem Zakona o svjetlosnom onečišćenju i ostvarivanjem obveza koje iz njega proizlaze Hrvatska se može pozicionirati kao regionalni lider novog doba u javnoj rasvjeti, ako to shvatimo kao priliku, a ne samo obvezu. Tehnološki, društveni, socijalni, ekonomski i drugi izazovi, povezani s time, prilike su za sve Triple Helix (znanost, gospodarstvo, država) dionike našeg društva. Ova tema posebno je interesantna predstavnicima lokalne samouprave, jer će pri realizaciji projekata javne rasvjete biti potrebno uvažiti odredbe ovoga Zakona.

Tako kažu stručnjaci jer moderni sustavi rasvjete, napominju, danas omogućavaju više od svjetlosnog komfora. Osim visoke učinkovitosti izvora oni nam pružaju mali CO2 otisak, nisku razinu svjetlosnog onečišćenja, mogu, uz pomoć informacijsko-komunikacijskih tehnologija, dati sasvim nove dodatne ekonomske probitke. Dobra prostorna rasprostranjenost nosača svjetiljki čini čvrstu infrastrukturu budućeg pametnog grada.

Rasvjetljavanje prilagođenog načinu življenja urbanog čovjeka, pružanja wi-fi hot spot usluge mobilnim građanima, IoT, video nadzor, nadzor sigurnosti građana i pješaka, upravljanje parkirnim uslugama, video informiranje, punjenje e-automobila i e-bicikala i još mnogo toga nove su prilike i predstavljaju novu niša u ekonomiji jedinica lokalne samouprave i njenih građana.

O svemu ovome govorit će pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Čižmek, prof.dr.sc. Slavko Krajcar sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva za rasvjetu, osnivač i direktor Lumenarta Dean Skira i projekt menadžer u Elektrokovina lightingu Darko Stojić.

Inače, godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika '48 sati' 11. je po redu u organizaciji Udruge gradova i poslovnog tjednika Lider i još je jedna prilika da poduzetnici i predstavnici lokalnih vlasti u suradnji sa znanstvenicima saznaju za buduće lokalne projekte te mogućnosti koje nude domaće tvrtke i hrvatska znanost, ali i da se upoznaju i izravno kontaktiraju jedni s drugima.

14. travanj 2024 08:18