Konferencijske vijesti
StoryEditor

Tomislav Grebenar: Tvrtke koje ulažu u tehnologije 4.0 imaju bolje performanse, veće prihode i dobit

21. Svibanj 2021.
Tomislav Grebenarfoto Ratko Mavar

Tomislav Grebenar, savjetnik u Direkciji za financijsku stabilnost HNB-a, predstavio je rezultate istraživanja 'Procjena spremnosti hrvatskih poduzeća na uvođenje tehnologija I4.0' prema kojima tvrtke i kompanije koje ulažu u te tehnologije imaju bolje poslovne performanse, veće prihode, ali i dobit. Analiza je pokazala da ta poduzeća imaju i veće godišnje troškova osoblja, što znači da u tim tvrtkama rade zaposlenici s višim plaćama i s većim stupnjem obrazovanja. Uz to, naveo je Grebenar, takvim je tvrtkama signifikantno veći izvoz nego ostalima, a uz to su i manje rizična.

- U istraživanju je s pomoću modela dubokog učenja identificirano je 141 poduzeće, uključujući i polaznih 58, što čini dva posto analiziranih subjekata s potencijalom za I4.0 - naglasio je Grebenar.

image

Drago Cmuk

foto Ratko Mavar
Drago Cmuk, poslovni direktor tvrtke CADCAM Grupe predstavio je na konferenciji mogućnosti koje CADCAM Grupa pruža u digitalnoj transformaciji.
- Postoje platforme za različite poslovne razmjene, platforme za suradnju, platforme za usluge, no postoje li platforme za industriju? Postoje i mi radimo na njihovom razvoju i implementaciji. CADCAM integrira vodeća svjetska i vlastita rješenja u digitalne platforme koje pružaju 3D kontinuitet praćenja svih procesa od zahtjeva do isporuke, koje prate sve troje i pružaju usluge za sve zaposlenike. Riječ je o našoj end-to-end digitalnoj platformi Overdrive koju implementiramo u Končar grupi - rekao je Cmuk iz CADCAM-a čija rješenja koriste i Rimac automobili, Pipistrel iz Slovenije i austrijska tvornica Jaksche u Banja Luci.

16. travanj 2024 03:05