Konferencijske vijesti
StoryEditor

Darko Tipurić: Praksa korporativnog upravljanja u hrvatskim kompanijama ne zadovoljava

15. Rujan 2015.
Piše:
Miro Soldić

[gallery columns="5" ids="227081,227082,227083,227084,227085,227086,227087,227088,227089,227090,227091,227092,227093,227094,227095,227096,227097"]

Za razvoj i napredak poslovnog sektora iznimno je bitna promocija korporativnog upravljanja. Također je važno da zakonodavci uvide da prereguliranost stvara probleme i da ‘one size fits all‘ pristup ne pali - poručio je Lars-Erik Forsgårdh, čelnik ecoDa (European Confederation of Directors´ Associations) sa konferencije ‘Korporativno upravljanje u Hrvatskoj‘ koju je organizirao Lider u suradnji s Centrom za istraživanje i razvoj upravljanja (CIRU).

Izrazio je zabrinutost jer se odgovornost prebacuje sa upravnih odbora na dioničare, što nije dobro.

- Odbori moraju biti popunjeni profesionalcima koji uviđaju važnost očuvanja konkurentnosti tvrtki kroz principe dobrog upravljanja –istaknuo je Forsgårdh

Glavni cilj konferencije je upozoriti na potrebu i mogućnosti unaprjeđenja prakse korporativnog upravljanja u Hrvatskoj, čime se izravno utječe na izglede za ostvarenje boljeg poslovnog rezultata te posljedično, stvaranje povoljnih uvjeta za snaženje investicijskih i ukupnih gospodarskih aktivnosti.

Darko Tipurić, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik CIRU-a, kroz svoje predavanje ‘Sedam stupova izvrsnosti korporativnog upravljanja‘ predstavio je novu metodologiju procjene kvalitete korporativnog upravljanja, razvijenu u sklopu međunarodnog istraživačkog projekta koji su realizirali članovi Akademske mreže korporativnog upravljanja u jugoistočnoj Europi (SEECGAN).

Osnova za izračun SEECGAN indeksa u Hrvatskoj je prošlogodišnje istraživanje provedeno na uzorku tvrtki čije su dionice uvrštene na Zagrebačku burzu.

- Dobiveni rezultati pokazuju da praksa korporativnog upravljanja u hrvatskim kompanijama ne zadovoljava. Prema istraživanju, prosječna je vrijednost SEECGAN indeksa 3,91 od mogućih deset, a da bi se praksa korporativnog upravljanja smatrala prihvatljivom, vrijednost indeksa trebala bi biti iznad pet – istaknuo je Tipurić,dodavši kako zabrinjava da neki imaju ocjenu nula.

Sedam stupova na kojima prema Tipuriću počiva kvalitetno korporativno upravljanje su: upravljanje nadzornim odborom, prava dioničara, transparentnost i objava informacija, revizija i interna kontrola, naknade i nagrađivanje, upravljanje rizicima i društveno odgovorno poslovanje. U nijednom od tih sedam segmenata ne stojimo bajno i daleko smo od europskog prosjeka, a stanje je slično i u javnim i u privatnim tvrtkama.

Moramo poboljšati institucionalno okruženje i poboljšati korporativno upravljanje, tako se smanjuju rizici, povećavaju investicije i cjelokupni sustav funkcionira bolje, to dokazuju nebrojene studije. Bez dobre prakse korporativnog upravljanja ne možemo ostvariti viziju zemlje uključene u europska gospodarska kretanja – zaključio je Tipurić.

Program se nastavlja kroz tri okrugla stola gdje će glavne teme rasprave biti važnost i uloga korporativnog upravljanja u hrvatskim tvrtkama.

28. travanj 2024 19:42