Konferencijske vijesti
StoryEditor

Kao rezultat Vladinih propusta mnogi građani znaju što je pakao

25. Travanj 2013.

Proizvodnja roba i usluga visoke tehnološke vrijednosti, transformacija obrazovnog sustava te kreativni i inovativni zaposlenici ključni su za napredak hrvatskog društva i gospodarstva u 21. stoljeću.

To su neke od poruka sa središnje svečanosti na WinDays13 konferenciji koju je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Centralno događanje na najvećoj poslovno-tehnološkoj konferenciji u regiji privuklo je i ove godine vodeće gospodarstvenike, predstavnike vlasti i akademske zajednice.   Josipović je ove godine na WinDayse došao s porukom u obliku 4 I – industrija, investicije, inovacije i ICT. Istaknuo je značaj svake od tih poluga za budućnost Hrvatske, unatoč dugotrajnim lošim trendovima u industriji i investicijama.

 - Osim ovih problema i lošeg okruženja, velik je u problem i u glavama. Odnos prema investitorima je negativan,  a strah od poduzetništva velik – poručio je Josipović.Kvalitetan obrazovni sustav s naglaskom na prirodne i tehničke znanosti prvi je preduvjet, naglasio je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, za povećanje konkurentnosti i za nužnu transformaciju Hrvatske. 

- Drugi prioritet je zadržati mlade talente u Hrvatskoj i omogućiti im da svoj prvi posao dobiju kod kuće. Treći nužni preduvjet je fokus – rekao je Vidaković, predloživši da se glavni sudionici konferencije nađu za šest mjeseci da vide što se učinilo na poboljšanju konkurentnosti.Prije nekoliko dana, dodao je Vidaković, Europska komisija je objavila da je obrazovanje u prirodnim znanostima ključno za inovativnost i da očekuju do 2020. godine kreiranje 20 milijuna visokokvalificiranih radnih mjesta. S druge strane, sa svih hrvatskih fakulteta godišnje izađe jedva tisuću visokokvalificiranih računalnih i srodnih inženjera. Nužno je postojanje strategije, odnosno fokusiranost na manji broj ključnih područja, a na kraju je potrebno vodstvo koje predviđa, snalazi se u nedefiniranosti i kompleksnostima, provodi promjene i upravlja transformacijama.- Pitanje je što je dosad učinjeno, a kao što je poznato, put u pakao popločan dobrim namjerama. Namjere bez činidbe, strategije bez implementacije su propusti. Propust je veliki grijeh, i tako grijeh do grijeha i odosmo u pakao. Hrvatske vlasti su učinile dosta propusta. Propustili su reformirati javnu upravu, smanjiti dug, poreze, deficit i svi ti propusti su nas doveli u ovu izuzetno lošu konkurentsku poziciju. Kao rezultat tih propusta mnogi naši građani znaju što je pakao – metaforičan je bio predsjednik uprave HT-a i Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić.Glavni urednik Lidera, programskog partnera poslovnog dijela WinDays konferencije, Miodrag Šajatović naglasio je važnost investicija u funkciji izvoza.

 – Nakon što smo propustili treću, četvrta industrijska revolucija Hrvatskoj je kao dar s neba. Tehnologija nezaustavljivo mijenja način proizvodnje, ona postaje digitalizirana, integrirana i individualizirana. Nove tehnologije, poput 3D printera, traže poduzetnike koji ih mogu pretvoriti u poduzetničke pothvate usmjerene k izvozu – rekao je Šajatović.

29. travanj 2024 15:46