Kripto
StoryEditor

Kripto industrija odbrojava do spot bitcoin ETF-a i halvinga. Evo na što još treba obratiti pozornost ove godine

03. Siječanj 2024.

Bitcoin je započeo 2024. po 160 posto većoj cijeni nego prije godinu dana i nedvojbeno najveća godišnja vijest očekuje se za nekoliko dana.

Što je sljedeće? Prva polovica siječnja bit će drugačija od bilo koje druge u povijesti bitcoina, krajnji rok za odobrenje prvog spot ETF-a u SAD-u je stigao. Mišljenja o tome kako će tržišta reagirati na odluku, bila dobra ili loša, su različita.

Neki vjeruju da će zeleno svjetlo otvoriti vrata institucionalnom investicijskom kapitalu i da zbog toga bitcoin nikada neće biti isti. Drugi smatraju da je pokretanje ETF-a u konačnici mješoviti signal i da će neposredna reakcija na davanje zelenog svjetla biti klasičan ‘sell the news’ događaj, nakon čega će uslijediti veća korekcija.

Ova će godina biti značajna jer je sljedeći halving bitcoina za samo četiri mjeseca, a blockchain podaci pokazuju kako se rudari pripremaju za prepolovljenje blok nagrada.

Fundamenti bitcoin blockchaina također su uz cijenu započeli godinu na pravi način. Podaci bilježe povećanje težine rudarenja od 1,5 posto ovaj tjedan, što je dovodi do novih najviših vrijednosti svih vremena.

To bi se, međutim, lako moglo promijeniti, jer ako napetosti oko ETF-a proključaju, odbijanje naposljetku nije isključeno, već je to scenarij koji su mnogi počeli zaboravljati.

Hoće li cijena bitcoina dodatno porasti nakon odobrenja spot ETF-a?

Analizirajući kako bi se mogli oblikovati prvi tjedni u godini, sudionici na tržištu sugerirali su da bi nedostatak volatilnosti mogao rezultirati probojom oko odluke o ETF-u.

Osim bitcoina u fokusu su sve više i altcoini, dok bitcoinova dominacija na kripto tržištu počinje opadati. Radi se o klasičnom fenomenu tijekom ranog bull marketa. Početni pritisak na bitcoin ustupio je mjesto altcoinima s velikom kapitalizacijom, a zatim s malom kapitalizacijom.

Smanjenje dominacije bitcoina jedan je od najpoželjnijih signala za kripto tržište, jer signalizira spremnost ulagača da preuzmu dodatan rizik i počnu alocirati sredstva u ostale kriptovalute iz brojnih narativa.

Ovaj tjedan počinje rok za odobrenje ETF-a

Postoji jedna stvar i samo jedna stvar na umu svakog kripto investitora ovog mjeseca, rok za odobrenje spot bitcoin ETF-a u SAD-u. Do 10. siječnja, ova potencijalno značajna prigoda bila je obilježena kontroverzama godinama.

Iznenađenja su se nastavila sve do nove godine, od preustroja industrije do stalnih sastanaka s američkim regulatorima, uvod u odobrenje spot ETF-a izgleda kao nijedan drugi prije.

Puno je različitih mišljenja. Uobičajeni narativ zahtijeva da objava potakne ‘sell the news’ događaj, u kojem bitcoin odmah pada dok iščekivanje nepoznatog nestaje. Ciljevi za takav scenarij obično se kreću oko 35 tisuća dolara, dok drugi vide mnogo dugotrajniji silazni trend koji počinje ovog mjeseca.

Među njima je zloglasni kripto trgovac Il Capo of Crypto, koji još uvijek vidi 12 tisuća dolara kao realnu razinu cijene kojoj treba težiti u srednjoročnom razdoblju.

Smanjenje kamatnih stopa

Što se tiče makro plime i oseke, prvi tjedan u godini ponudit će mir jer se bitcoineri usredotočuju na ETF. Prva ovogodišnja prekretnica, odluka Federalnih rezervi o kamatnim stopama, dolazi tek krajem mjeseca.

Inflacija se kreće prema dolje, a pogled na tržišna očekivanja pokazuje sve veće pripreme za promjenu smjera Feda, početak smanjenja, nakon dvogodišnjeg povećanja kamatnih stopa. Prema podacima FedWatch Tool-a CME Groupa, izgledi da se to dogodi ovaj mjesec su ipak niski, nešto više od 15 posto. Vjerojatnije je, kažu tržišta, da će trenutne razine ostati do ožujka.

Razmatrajući kako bi mogao izgledati ostatak 2024., Jim Bianco, voditelj institucionalne istraživačke tvrtke Bianco Research, promotrio je implikacije predsjedničkih izbora u SAD-u. Bianco je istaknuo 1996., 2008. i 2020. kao ključne godine u međurazdoblju.

- Dakle, u posljednjih 30 godina, rezovi u godinama predsjedničkih izbora su dolazili uglavnom zato što je Fed bio prisiljen djelovati - nastavio je.

- Hoće li ‘meko prizemljenje’, ako do njega zaista i dođe, biti dovoljno za višestruko smanjenje stopa u izbornoj godini? - napisao je Bianco na X-u.

Bill Ackman, izvršni direktor i osnivač hedge fonda Pershing Square Capital Management, prethodno je prognozirao početak smanjenja stopa u prvom tromjesečju.

Fundamenti bitcoina ruše rekorde

Fundamenti bitcoin mreže počinju 2024. na isti način kao i veći dio prethodne godine, u načinu rada ‘up only’. Nadolazeća prilagodba težine rudarenja podići će natjecanje među rudarima na dosad neviđene razine. Prema podacima iz resursa za praćenje BTC.com, težina će porasti za oko 1,5 posto na 73,1 trilijuna.

Prosinac je već bio sjajan mjesec za prihode rudara. Ordinalsi su pomogli podići naknade znatno više od višegodišnjeg prosjeka, što je dovelo do vrhunca dnevnog prihoda od preko 1500 bitcoina 16. prosinca.

Halving će biti na radaru svakog rudara. U travnju će subvencija za blok pasti 50 posto preko noći na 3,125 bitcoina po bloku.

Rudari su također bilježili dobit na kraju godine, što potvrđuju podaci analitičke tvrtke Glassnode. Od sredine listopada stanje u novčanicima rudara palo je za oko 12 tisuća bitcoina.

‘Pohlepan’ početak godine

Nasuprot svemu tome, sentiment kripto tržišta, ukupna procjena ponašanja svakog hodlera, je oprezan. Pohlepa je ono što karakterizira prosječnog kripto ulagača po cijeni iznad 45 tisuća dolara, prema indeksu Crypto Fear & Greed Index. Poznato kao mjerilo za mjerenje slučajeva otvorenog ‘medvjeđeg’ ponašanja na dnu i iracionalnog ‘bikovskog’ raspoloženja na vrhu, strah i pohlepa trenutačno ima omjer 70/100.

Pokazalo se da je indeks vrlo osjetljiv na kretanje cijene bitcoina unutar trenutnog raspona. Čak i manji pomaci mogu rezultirati značajnom promjenom raspoloženja, što se može brzo pomaknuti prema ‘ekstremnoj pohlepi’ i tako signalizirati da tržišni rast možda neće dugo trajati.

Međutim, do sada su lokalni maksimumi od oko 75/100, posljednji put viđeni na najvišoj vrijednosti bitcoina svih vremena 2021., djelovali kao gornja granica.

27. travanj 2024 11:53