Kripto
StoryEditor

SEC podiže ‘potpuno kontraproduktivne‘ optužbe protiv Geminia i Genesisa

16. Siječanj 2023.

SEC optužuje Gemini i Genesis da nude neregistrirane vrijednosne papire malim ulagačima.

Prije 4 dana, Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) podnijela je tužbu protiv tvrtke za kripto kreditiranje Genesis i kripto mjenjačnice Gemini za ponudu i prodaju neregistriranih vrijednosnih papira putem Gemini-ovog Earn programa.

- Tvrdimo da su Genesis i Gemini ponudili neregistrirane vrijednosne papire javnosti, zaobilazeći zahtjeve za objavljivanje namijenjene zaštiti ulagača. Današnje optužbe temelje se na prethodnim mjerama kako bi se tržištu i javnosti koja ulaže jasno dala do znanja da platforme za kripto kreditiranje i drugi posrednici moraju biti u skladu s našim vremenski testiranim zakonima o vrijednosnim papirima - izjavio je predsjednik SEC-a Gary Gensler.

Genesis je podružnica Digital Currency Groupe (DCG). Genesis i Gemini osnovali su program Earn u prosincu 2020. kako bi korisnicima Geminia ponudili mogućnost pozajmljivanja svoje kripto imovine Genesisu i zaradilo kamate na njima. Međutim, Genesis je zamrznuo svoje usluge otkupa neposredno nakon kolapsa FTX-a. Tvrtka trenutno duguje 900 milijuna dolara klijentima Geminia. Suosnivač Geminia Cameron Winklevoss i izvršni direktor DCG-a Barry Silbert sudjelovali su u sve većoj javnoj borbi oko tog pitanja, a Winklevoss je čak pozvao upravu DCG-a da ukloni Silberta s mjesta izvršnog direktora tvrtke u otvorenom pismu.

Suosnivač Geminia Tyler Winklevoss odgovorio je na podnesak SEC-a na Twitteru, navodeći da je ponašanje regulatora ‘potpuno kontraproduktivno‘ i da se ‘optimizira za političko bodove umjesto da pomognu Geminiu u cilju 340.000 korisnika Earn programa i drugih vjerovnika‘.

Kongresni zastupnik Tom Emmer također je kritizirao pristup SEC-a.

- Gary Gensler ponovno kasni s igrom, ne štiteći nikoga. Sasvim je jasno da njegova politička strategija regulacije kroz provedbu šteti svakodnevnim Amerikancima – napisao je Emmer na Twitteru.

25. travanj 2024 22:25