Kripto
StoryEditor

Sve je manje obožavatelja kripto imovine

07. Srpanj 2022.

Sada kada su kripto cijene pale, Jim Cramer je naznačio da ipak nije neki obožavatelj nove klase imovine.

Gostujući u utorak u emisiji CNBC-a Squawk Box, bivši hedge fond menadžer razgovarao je o višemjesečnom silaznom trendu koji se prelijeva na globalna tržišta, napominjući da ga najviše zanima trenutno stanje na tržištu kriptovaluta.

- Čini se da kripto stvarno implodira. Kada od 3 bilijuna dolara padne na bilijun dolara, zašto bi se zaustavio na bilijun dolara? Tu nema stvarne vrijednosti - rekao je u vezi s naglim padom kapitalizacije globalnog kripto tržišta u posljednjih osam mjeseci, prije nego što je komentirao sve veći broj tvrtki koje se suočavaju s previranjima zbog nedavnog kolapsa tržišta.

- Koliko tvrtki Sam Bankman-Fried može spasiti? - dodao je.

Prošli tjedan, američki ogranak kripto mjenjačnice FTX postigao je dogovor s BlockFi-em o preuzimanju tvrtke za do 240 milijuna dolara zbog problema insolventnosti. Alameda Research, trading tvrtka koju je osnovao Bankman-Fried, također je uskočila u spašavanje Voyager Digitala jer je tvrtka objavila da trpi vlastitu krizu likvidnosti. Učinci prelijevanja terrine nedavne implozije i kolaps Three Arrows Capitala izazvali su kaos u cijeloj industriji i poprilično pridonijeli nedavnom padu tržišta. Nakon što je niz tvrtki otkrio svoje probleme sa solventnošću, Bankman-Fried je u intervjuu za Forbes rekao da misli da kako bi još mnogo tvrtki moglo biti ‘potajno nesolventno‘.

Cramerovi prethodni komentari o ethereumu

Cramerovi najnoviji komentari vjerojatno će iznenaditi neke s obzirom na njegove prethodne misli o kripto. U travnju je na Squawk Boxu izjavio da misli da je ethereum ‘sjajan‘, te da je ‘fan‘. Potom je kazao kako bi ulagači relativno lako mogli ostvariti povrat od 35 ili 40 posto. Ethereum je u međuvremenu pao s cijene od 2.970 na 1.100 dolara, što znači da bi svatko tko je uložio kada je Crammer dao komentar, izgubio preko 60 posto.

Cramer je u lipnju 2021. također rekao da mu se ethereum sviđa više od bitcoina jer ga ‘ljudi koriste kako bi mogli kupiti stvari‘, otkrivajući da je kupio ether i da će nastaviti graditi pozicije. Tada je trgovao nešto više od 2.000 dolara. Prije nego što je uložio u ethereum, preporučio je investitorima da dodijele 5 posto svojih portfelja bitcoinu jer je vodio kripto bull run početkom 2021. godine.

Zajedno s ostatkom tržišta kriptovaluta i ostalom rizičnom imovinom, ether je zasad imao burnu 2022. godinu.

Glavne tehnološke dionice poput Mete, Netflixa i PayPala također su zabilježile gubitke od preko 50 posto zbog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi i sve većih strahova od globalne recesije.

Iako je Cramer ukazao na nedavne kolapse kripto tvrtki i posebice na NFT tržište kako bi se očitovao o tome kako misli da sektor nema gotovo nikakvu vrijednost, nije spomenuo inovacije poput DeFi trgovanja, stablecoina, layer 2 rješenja za skaliranje ili vrijednost same NFT umjetnosti u njegovim komentarima.

Tijekom pada tržišta, kripto entuzijasti poznati su po međusobnim pozivima na HODL i kupovanje ‘dipa‘, mantrama koje se zalažu za držanje i akumuliranje kad god grafikoni postanu crveni. Unatoč njegovim prethodnim komentarima, čini se da Cramer više nije jedan od njih, već jedan od najvećih javnih flip-flopera koji se okreću kako vjetar puše.

19. travanj 2024 13:50