Kripto
StoryEditor

U Davosu pokrenut blockchain projekt koji želi biti SWIFT za stablecoine i CBDC-ove

23. Siječanj 2023.

Red Date Technology, tvrtka za blockchain infrastrukturu koja surađuje s kineskim vlastima, pokrenula je Univerzalnu mrežu za digitalna plaćanja (UDPN) 19. siječnja tijekom Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu. Ova blockchain tvrtka sa sjedištem u Hong Kongu pokrenula je sustav digitalnih plaćanja čiji je cilj premošćivanje jaza između stablecoina i digitalnih valuta središnjih banaka (CBDC).

Tehnološka inženjerska tvrtka GFT Technologies i digitalni odsjek TOKO odvjetničkog društva DLA Piper također doprinose razvoju UDPN-a.

Prema white paperu, UDPN je platforma za tehnologiju distribuiranog vođenja evidencije transakcija (DLT) koja bi služila sličnoj svrsi kao SWIFT mreža za banke, samo za stablecoine i CBDC-ove.

– Kao što je SWIFT mreža stvorila izvorni zajednički standard za razmjenu poruka između financijskih institucija u različitim sustavima namire, UDPN će služiti istoj svrsi za novu generaciju CBDC-ova i stablecoina – piše u izvještaju.  

Prema priopćenju za medije od 19. siječnja, broj globalnih banaka prvog stupnja već je uključen u upotrebu prrof-of-concepta (POC) za testiranje mreže u prekograničnim prijenosima i zamjeni.

U priopćenju nije objavljeno koje banke sudjeluju u POC-ovima, ali Deutsche Bank, HSBC, Standard Chartered, The Bank of East Asiaand Akbank bili su zastupljeni na panelu na predstavljanju UDPN-a u Davosu.

Stablecoini koje će se koristiti u POC-u također nisu otkriveni. Međutim, white paper navodi da podržava samo CBDC-ove i regulirane stablecoin sustave koje podržava fiat kao načine plaćanja.

– Nijedna neregulirana kriptovaluta javnog blockchaina, poput bitcoina, neće biti prihvaćena – nadodaje se.

Za mrežu je predviđeno još osam testova koncepta, uključujući izdavanje i cirkulaciju CBDC-a i stablecoina te korištenje UDPN-a kao pristupnika za plaćanje za e-trgovine.

UDPN je u razvoju Red Datea gotovo dvije godine. Prije pokretanja ovog sustava digitalnog plaćanja, tvrtka je bila poznata po svom radu na Blockchain Service Networku (BSN), kineskom nacionalnom blockchain projektu.

U sada izbrisanom planu objavljenom 15. siječnja 2021., iz BSN-a su najavljivali kako planiraju izgraditi globalni CBDC sustav koji će ‘u potpunosti promijeniti trenutni način plaćanja i cirkulacije, omogućujući standardizirani način prijenosa digitalne valute i postupak plaćanja za bilo koji informacijski sustav‘.

U najnovijem white paperu ne spominje se sudjelovanje Red Datea u upravljanju kineskim blockchain projektom, kao ni CBDC program digitalnog juana.

Glasnogovornik projekta izjavio je za medije kako ne postoji nikakva veza između BSN-a i UDPN-a, jer se njime upravlja na decentraliziran način.

U lipnju je izvršni direktor Red Datea, Yifan He, nazvao kriptovalute najvećom Ponzi shemom u ljudskoj povijesti.

17. travanj 2024 19:48