Ukratko
StoryEditor

Poslovanje s kriptovalutama u vašem susjedstvu

22. Studeni 2021.
crypto centar
Dobar dan, želim poslati paket i kupiti kriptovalute

Da vam je prije nekoliko godina tko rekao da ćete u poštanskom uredu moći kupiti ili prodati kriptovalute, vjerojatno bi vam ta informacija zvučala pomalo nadrealno. No početkom studenog Hrvatska pošta zaokružila je svoju ponudu povezanu s kriptovalutama i blockchainom, te je opciju otkupa u poštanskim uredima proširila i na prodaju kriptovaluta.

Činjenica da u odabranim poštanskim uredima možemo poslovati s kriptovalutama ili kupiti kriptomarku – poštansku marku temeljenu na blockchain-tehnologiji – najbolje nam pokazuje koliko se brzo šire tehnološki trendovi, a najnovija tehnologija postaje sastavni dio tradicionalnih usluga. Kriptovalute se mogu kupiti ili prodati u više od 50 odabranih poštanskih ureda koji pokrivaju sve županije. U poštanskim uredima korisnici trenutačno mogu poslovati s 11 kriptovaluta: Bitcoin, Ripple, Stellar, Ether, Eos, Bitcoin Cash, Dai, USDT, USD Coin, Polkadot i Kusama. Uvođenjem opcije kupnje kriptovaluta odabrani poštanski uredi postali su i centralne lokacije za poslovanje s kriptovalutama u brojnim mjestima u Hrvatskoj.

Zamjena kriptovaluta provodi se u suradnji s hrvatskom tvrtkom Electrocoin, koja uspješno vodi servis bitcoin-mjenjacnica.hr, poslovno rješenje na kojem se zasniva zamjena kriptovaluta u poštanskim uredima. Ovakve poslovne suradnje najviše pridonose popularizaciji kriptovaluta u široj javnosti i privlačenju novih korisnika jednostavnim procesima otkupa i prodaje.

Kako bi korisnicima olakšala snalaženje među dostupnim kriptouslugama, Hrvatska pošta lansirala je i Crypto centar, posebnu internetsku stranicu na kojoj su objedinjene sve usluge Hrvatske pošte povezane s kriptovalutama. Na internetskoj stranici nalazi se tečajna lista, informacije o kupnji i prodaji željene kriptovalute te interaktivna karta s adresama poštanskih ureda u kojima je dostupna ova usluga. Na internetskoj stranici mogu se kupiti i kriptomarke, još jedan novitet kojim je Hrvatska pošta povezala domaću filateliju s novim tehnološkim trendovima, odnosno tržištem NFT-a. Sva tri izdanja kriptomaraka puštena u optjecaj imala su ukupno 3000 ekskluzivnih primjeraka koji su se mogli kupiti samo kriptovalutama i koji su u međuvremenu rasprodani.

U poslovanje s kriptovaluama Hrvatska pošta ušla je krajem 2019. nakon uspješne provedbe i dobrih rezultata pilot-projekta otkupa kriptovaluta u zadarskim poštanskim uredima. Usluga otkupa kriptovaluta proširena je na sadašnjih više od 50 odabranih poštanskih ureda u svim županijama. Zadnjih godina sve je više korisnika kriptovaluta, a oni svoja putovanja vrlo često planiraju upravo tamo gdje svoj digitalni novac mogu zamijeniti u domaću valutu, stoga su i poštanski uredi u većim turističkim mjestima na obali dobili opciju poslovanja s kriptovalutama.

09. kolovoz 2022 21:39