Lider trend
StoryEditor

Hejtanje je slika medija

19. Rujan 2013.
Piše:
sbabic1

Mišljenje je kao š***k, svatko ga ima. Tim su me riječima moji urednici tješili kad je jedan moj članak potaknuo val odurnih komentara na internetu.

Prozivali su me glupačom, balavicom i, da ‘prostite, droljom. I okej, pokušaš stvari racionalizirati; objasniti sebi da to nije ništa osobno, već sam ja, odnosno moj tekst kakav god da jest, kanal preko kojeg će netko izbaciti bijes iz svoje jalove duše. Hejtaju jer mogu. Kraj priče. Sličnu stvar pomislila sam i nedavno, nakon što su se internetski portali, forumi i društvene mreže užarili od krvožednih ispada anonimnih hejtera kojima smetaju Lex, Bušić, Veljača, ćirilica il’ wotevr. Za to ne treba kriviti te pametnjakoviće kojima je ‘91. bila jučer, a ‘41. prekjučer već medije, koji ne samo da dopuštaju već i potiču takvu primitivnu komunikaciju.

Hrana za ego Mediji, uz časne iznimke, nalikuju onim praznoglavim trenerima borbenih pit-bullova; žeste, mame i provociraju dok ovi ne pop****. Ono, kako ćemo znati koga treba mrziti ako nam mediji to ne kažu? U ganjanju prihoda mediji su izgubili svaki kriterij, a suvremena im je tehnologija, kao i slabašna kontrola u Lijepoj našoj, omogućila da strast potpiruju mržnjom i strahom. I udri brigu na veselje, broji klikove i minute koliko su se budaletine zadržavale na stranici raspravljajući o kletvi Dmitra Zvonimira ili tomu kako bi tu i tu damu iz članka tako dobro ‘okrenuli’ da ne bi znala gdje je. Upravo je ta propast medijskog morala ono što me brine više nego glasnija manjina (ajmo se tako tješiti) koja vrijeđanjem i ponižavanjem autora ili protagonista nekoga novinarskog uratka hrani svoj ništavni ego.

Pali na ispitu Mediji su tu da posluže kao korektiv, a ne da raspiruju vatru. Zaboravljaju na to da sudjeluju u kreiranju slike svijeta i formiranju javnog mnijenja. I na kraju, kad je o hejtanju riječ, uopće nije stvar u tome da treba ograničiti nečiju slobodu govora, kako god ona besmislena bila, već prestati ugrožavati tuđu. U tom su kontekstu pali na ispitu demokracije i pokazali da vrijede onoliko koliko i najodurniji komentar objavljen na njihovim stranicama. 

14. svibanj 2024 13:20