Lider trend
StoryEditor

Najbolji, ali ne i najpovoljniji Qashqai

22. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Nissan je u potpunosti obnovio svoj model Qashqai druge generacije. To je svakako bio riskantan potez s obzirom na uspjeh originala, ali čini se da se isplatio. Dizajnom novi se Qashqai približio svojim najvećim konkurentima na hrvatskom tržištu, braćom iz obitelji Hyundai-Kia (modeli ix35 i Sportage). Automobil je sada duži, širi, ali i niži, što znači automatski da je i dinamičniji. Unutrašnjost je također u potpunosti izmijenjena i samo možemo naglasiti da uspješno prati odličan vanjski dizajn.

Bogat paket opreme Testirani model nosi oznaku Tekna, a kod Nissana to znači najbogatiji paket opreme, koji je uz to još nadopunjen pokojim detaljem iz liste dodatne opreme. Rezultat je prilično impresivan pa će i najžešći kritičari teško pronaći manu tako opremljenom Qashqaiju, koji se može nositi i s vozilima iz više kategorije. Posebno bismo naglasili sigurnosne sustave poput radara za sprječavanje sudara i signalizaciju mrtvoga kuta. Tu je i pomoć pri parkiranju, koja pokazuje da će u skorijoj budućnosti Nissanova vozila voziti bez vozača.

Najbolji odabir motor Model pokreće 1,6-litarski dCi motor. Nećemo duljiti i odmah ćemo naglasiti da je to najbolji odabir, što naravno ima i svoju cijenu. Motor razvija najveću snagu od 130 konja, kao i impresivan okretni moment 320 Nm pri 1750 okretaja. Važno je naglasiti da testirana verzija ima klasičan pogon samo na prednje kotače, međutim, za one koji to žele postoji i 4x4 verzija. S prednjim pogonom automobil do stotke dolazi za 9,9 sekundi i razvija najveću brzinu od okruglih 190 km/h. Ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa dobro je proračunat i precizan. Zbog elastičnosti mijenjanja su svedena na minimum jer automobil potegne praktično već od 1500 okretaja. Oduševljava potrošnja, koja realno može biti i manja od sedam litara. A ipak je riječ o vozilu teškom 1,4 tone. Za kraj, naravno, cijena. Ona je realna za automobil takve klase i s toliko opreme, a iznosi 240.000 kuna. Zato za testni model možemo reći da je najbolji odabir među Qashqaijima, ali ne i najpovoljniji.

16. svibanj 2024 02:51