Lider trend
StoryEditor

Nova Mazda MX-5: Praunuk s dušom pradjeda

27. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Intencija kreatora originalne Mazde MX-5 bila je napraviti mali sportski dvosjed koji bi za povoljnu cijenu pružio sve užitke zabavnog automobila sa stražnjim pogonom.

Tadašnja Miata u potpunosti je uspjela. Prilikom otkrivanja prvih informacija o četvrtoj generaciji Mazde MX-5 iz tvrtke su naglasili da je su upravo duh originala željeli reinkarinirati u novoj generaciji.- Mazdin trenutačni uzlet potaknut je našim odlično prihvaćenim novim modelima, a potpuno novi MX-5 trebao bi samo doliti gorivo u naš motor rasta - izjavio je predsjednik i izvršni direktor Mazda Motor Europe Jeff Guyton.

Originalan dizajn Dizajn je poseban, nije nalik na ostale Mazdine modele, a u tvrtki ističu kako su željeli napraviti automobil koji izgleda identično atraktivno i sa spuštenim i s podignutim krovom. Kao što priliči Mazdinoj filozofiji u posljednjih par godina, tako je i MX-5 olakšan. Potpuno novi MX-5 dolazi s tehnologijom Skyactiv, uključujući posebno podešene benzinske motore Skyactiv-G, i prvi put s izvedbom podvozja za stražnji pogon Skyactiv. Nažalost, točne performanse i motori koji će se ugrađivati u taj automobil još nisu poznati, ali sigurno je da će biti riječ o jednom dvolitrenom atmosfercu, a moguća je i turboizvedba, no to zasad ostaje samo na razini spekulacije. Mjenjač je ručni sa šest stupnjeva prijenosa, a ova je generacija prešla na električni servoupravljač.

Manja, a šira Uz približno 100 kg manju masu u odnosu na aktualni model, dakle negdje oko 980 kilograma, i najniže težište do sada, nova je generacija i manja nego prethodna, u svemu osim u širini. Tako je s 1730 milimetara 10 milimetara šira od prethodnika, ali je zato s 3915 milmetara čak 10,5 centimetara kraća od aktualne generacije, koja ima 4020 milimetara dužine te 1245 mm visine. Sa svojih 1235 mm novi je MX-5 kraći za centimetar, a međuosovinski razmak od 2315 mm kraći je od aktualne generacije za četiri milimetra.Spomenuto smanjenje težine vraća novu MX-5 na razinu usporedivu s izvornim modelom, koji je svojim predstavljanjem 1989. napravio revoluciju ponovno oživjevši tržište pristupačnih laganih sportskih automobila. U posljednjih 25 godina proizvedeno je više od 947.000 komada, a MX-5 drži Guinnessov rekord kao najprodavaniji sportski dvosjed svih vremena.

 

15. svibanj 2024 11:37