Lider trend
StoryEditor

Otvoren ‘Nacionalni ICT tjedan‘

08. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

‘Nacionalni ICT tjedan‘ osmišljen je kao nastavak prošlogodišnjeg ‘Tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija – eSkills Week‘ te je otvoren press-konferencijom na kojoj se govorilo o rastućem potencijalu ICT sektora i problemima obrazovanja računalnih stručnjaka.

Danas je otvoren ‘Nacionalni ICT tjedan‘, jedna od manifestacija kojom Hrvatska nastoji dati svoj prilog ‘Velikoj koaliciji za digitalna radna mjesta‘ koju organizira Europska komisija. Cilj ove inicijative, u koju se udružuju predstavnici tvrtki, akademske zajednice, nacionalnih vlada i udruga, jest rješavanje rastućeg problema za koji se očekuje da će eskalirati već za dvije godine i izazvati nedostatak od čak 900.000 ICT profesionalaca u EU.

-Slične teme dotakli smo se u sklopu prošlogodišnje manifestacije eSkills Week 2012, međutim od tada je Europska komisija povećala procjene nedostatka IT profesionalaca za gotovo 30 posto! U proteklim godinama je obrazovni sustav ‘izbacivao‘ oko 1.400 IT inženjera i statistički je udio IT stručnjaka u ukupnom broju diplomiranih studenata u Hrvatskoj polagano rastao, što je rijedak slučaj u Europi. Međutim, još uvijek nemamo dovoljno ljudi za tržište rada, a koje će se i još dodatno promijeniti nakon ulaska u EU - izjavio je na otvorenju Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra i jedan od pokretača ove inicijative.

Na press-konferenciji su uz Hrvoja Balena govorili Tajana Barančić, konzultantica i savjetnica tvrtke Astra poslovni inženjering, koja je dala pregled brojki i kratak sažetak zaključaka koji su doneseni temeljem provedene analize snage hrvatske softverske industrije, Dražen Oreščanin, predsjednik uprave tvrtke Poslovna inteligencija, koji je kroz pogled korisnika istakao zašto je neophodno ulagati u softver i informatizaciju te kroz pogled poduzetnika naveo prednosti ICT je grana poduzetništva, koja se opire krizi i nudi mogućnost globalnog poslovanja. Govorili su i Nikola Nikšić, direktor operativnih poslova tvrtke Bisnode, koji je iznio komentar i zaključak vezan uz prikupljene podatke i istraživanje međuovisnosti ulaganja u informatizaciju i poslovnih rezultata te na osnovu tih složenih parametara odrediti skupine gospodarskih subjekata kojima ulaganje u informatizaciju može značajnije pomoći u poslovanju te Slavica Ćosović-Bajić, dekanica Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu, koja je govorila o važnosti investiranja i ulaganja u informatičku pismenost građana, te poticanje mladih na odabir ICT studija i zanimanja.

29. travanj 2024 15:54