Lider trend
StoryEditor

Otvorenje McDonald‘sa kod Bazilike Svetog Petra diglo prašinu u Vatikanu

04. Siječanj 2017.

Restoran brze hrane McDonald‘s otvoren je nedaleko od veličanstvene mramorne Bazilike Svetog Petra, što je zgrozilo neke kardinale i vlasnike okolnih kafića i restorana.

Nikakvog posebnog slavlja nije bilo 30. prosinca na otvaranju novog restorana iz tog američkog lanca brze hrane u pitoresknoj četvrti Borgo Pio, odmah pored duhovnog doma 1,2 milijarde katolika na svijetu.

Neki vlasnici kafića i restorana pisali su papi Franji da ne dopusti useljavanje McDonald‘sa, jer to nije u skladu s umjetničkim, kulturnim i društvenim identitetom četvrti.

Kada se plan pojavio prošle godine, jedan od najžešćih kritičara bio je kardinal Elio Sgreccia koji smatra da McDonald‘s nema nikakve veze s gastronomijom Rima.

"Golemi sandwich bar na Borgo Pio je sramota", rekao je Sgreccia listu La Repubblica.

"Taj se prostor mogao bolje iskoristiti za pomoć potrebitima, za udomljavanje i pomoć onima koji pate kako nas uči Sveti otac", dodao je kardinal.

Unatoč nezadovoljstvu crkvenjaka, dvije časne sestre uočene su kako ulaze u restoran u vrijeme pauze za ručak.

McDonald‘s je priopćio da se novi restoran nalazi u turističkoj zoni izvan Vatikana, iako sama zgrada pripada Svetoj stolici.

"Kao što je to slučaj sa svim našim restoranima uz povijesne građevine u Italiji, i ovaj je potpuno prilagođen okruženju", ističu u toj multinacionalnoj tvrtki.

29. travanj 2024 07:21