Lider trend
StoryEditor

Uz ovu vojsku za vječnu mladost ne trebaju vam estetski zahvati

02. Prosinac 2016.

Bitka za mladost imperativ je svih kozmetičkih kuća. Milijuni sati istraživanja i kombiniranje nemogućih sastojaka samo su neka od ulaganja u želji da se pronađe zlatni gral, točnije, da se uspori starenje i uklone znaci koji ga otkrivaju. Ženama diljem svijeta bore su neprijateljice, zato ne biraju metode da ih se riješe. Ipak, radikalni zahvati poput estetskih operacija ne moraju biti vaš izbor.

Jednostavna pravila

Kozmetika je uistinu napredovala i nudi konkretna rješenja za konkretne probleme, specifične tipove kože i posebna pogoršanja. Mučite li muku s dubokim, izražajnim borama, postoji specijalizirana krema ili serum. Svakodnevna njega ključ je odgode vidljivih znakova starosti. Nanošenje noćne kreme trebalo bi biti dio rituala njege lica svake žene nakon tridesete godine. Te su kreme posebno napravljene kako bi njegovale i poboljšale kožu dok spavate. Noćna njega posebno je važna za osobe čija koža pokazuje prve znakove starenja. Da vaša koža ne bi bila suha i izgledala beživotno, upregnite noćne serume ili kreme koji će imati dovoljno vremena djelovati na te neprijatelje vaše ljepote.

Istraživanja su pokazala da se sposobnost kože za apsorpciju aktivnih sastojaka kreme pojačava noću. Dok spavamo, pojačano gubi vlagu, zato je upravo u to vrijeme važna hidratacija radi nadoknade izgubljene vlažnosti. Aktivni sastojci krema upijaju se, njeguju kožu lica te popravljaju oštećenja prouzročena slobodnim radikalima, šminkom, nečistim zrakom ili sunčevim zrakama. Noćne kreme njeguju kožu lica, hidratiziraju, potiču stvaranje kolagena, poboljšavaju cirkulaciju, zaglađuju kožu, obnavljaju njezine stanice, omekšavaju je i čine podatnijom te sprečavaju njezino razvlačenje. Jednaka pravila vrijede za odabir dnevne i noćne kreme. Svaki tip kože zahtijeva drukčije sastojke. Ako je krema pregusta ili premasna, mogla bi začepiti pore. Tada koža ne može disati i sklona je infekciji. I ne podcjenjujte moć tonika – upotrebljavajte ga svakodnevno.

Zločeste zrake

Masaža je sjajan lijek protiv bora, izrazito je korisna i dobra iz mnogo razloga: pomaže ukloniti mrtve stanice kože, čisti je, poboljšava cirkulaciju koja omogućava da se koža hrani, smanjuje mogućnost nastanka bora, koža postaje elastična i sjajna. Redovita masaža lica i vrata potiče lučenje endorfina, hormona sreće, i stvara ugodu. Za vidljive rezultate potrebno je desetak masaža.

Bore se počinju formirati u dubljim slojevima kože mnogo prije nego što postanu vidljive na površini. Proces počinje još u dvadesetima, a polako ga postajemo svjesni desetak godina poslije. S kremama protiv starenja zato treba početi u tridesetima. Tada se pojavljuju prve bore, a između 35. i 40. godine ima ih tri četvrtine žena. Kožu treba štititi i od UV zračenja jer je ono odgovorno za 80 posto znakova starenja. Tomu cjeloživotnom ljepotnom ritualu počnite pridruživati preparate čiji aktivni sastojci potiču proizvodnju kolagena za mladenački napet izgled ili utječu na peptide, odgovorne za volumen. Retinol, hijaluron, antioksidansi, peptidi, vitamin C sastojci su raznih krema, maski, seruma za što bolji tretman kože u zrelijim godinama. Raspoznaje ih gotova svaka žena. Tu su i koncentrati egzotičnih algi koje podrijetlo vuku iz Francuske Polinezije, alge iz Mrtvog mora te kombu-alge.

Koncentracija boraca

Serumi sadržavaju veću koncentraciju aktivnih sastojaka od kreme. U kremi je najviše tri posto sastojka, a u serumima i do triput više. Jedini im je nedostatak što njihova tekstura ne prianja na kožu kao krema. Izvrsna su podloga jer njihovi aktivni sastojci pojačavaju djelovanje kolega iz hranjive noćne kreme. Između 35. i 40. godine idealne su kreme one s protuupalnim djelovanjem, u 40-ima one za poticanje proizvodnje kolagena, a od 50-ih nadalje kreme s tzv. općenitim učinkom protiv starenja.

Kozmetika protiv starenja ne može se natjecati s medicinskim tretmanima za pomlađivanje, ali jedno nipošto ne isključuje drugo. Za dobar izgled nisu dovoljne injekcije botulinskog otrova i hijaluronske kiseline, mezoterapija ili kemijski piling. Istina, mogu zagladiti duboke bore i izbrisati neujednačenu pigmentaciju, ali ne mogu trajno utjecati na opći izgled i kvalitetu kože. Odlučiti se na takav zahvat i ne popratiti ga svakodnevnom kozmetičkom njegom jednako je kao da zakrpate samo napukli dio zida, ignorirajući da biste trebali cijeli, i nadate se da bar neće nastaviti pucati.

 

28. travanj 2024 05:42