Hrvatska
StoryEditor

Coinbase premašio očekivanja analitičara i udvostručio dobit u drugom kvartalu

13. Kolovoz 2021.
coinbase Nasdaq

Coinbase je danas objavio izvješće o profitabilnosti u drugom tromjesečju, ostvarivši dobit nešto veću od 1,6 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više nego u prvom tromjesečju. Tvrtka je također objavila kako je ostvarila prihod od 2,03 milijarde dolara, što premašuje predviđanja analitičara od 1,88 milijardi dolara. 

Kriptomjenjačnica je također izvijestila o porastu aktivnosti korisnika, napominjući da je broj retail mjesečnih korisnika (MTU) porastao na 8,8 milijuna, što je porast od 44 posto u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.

U znaku da Coinbase možda konačno pronalazi način da diverzificira svoje izvore prihoda, tvrtka je izvijestila o prihodovanju više od 100 milijuna dolara od pretplata i usluga, ta brojka, međutim, još uvijek je zasjenjena prihodima od 1,9 milijardi dolara od transakcijskih naknada, što ostaje glavni dio.

U drugoj značajnoj prekretnici, volumen trgovanja u ethereumu prvi je put nadmašio bitcoin na platformi, a ethereum čini 26 posto volumena u odnosu na 24 posto za bitcoin.

U svom Q2 pismu dioničarima, Coinbase je također napomenuo rastuću raznolikost sudionika na tržištu kriptovaluta. Tvrtka je izvjestila da sada ima preko 9.000 institucionalnih kupaca i istaknula da je aukcijska kuća Sotheby's u posljednjem tromjesečju podmirila svoju prvu transakciju u kriptovaluti.

Cijena dionice Coinbasea porasla je posljednjih tjedana, te je u utorak prebacila 280 dolara. To je značajno poboljšanje za dionice, koje su u lipnju trgovale do 220 dolara, ali su još uvijek daleko od 342 dolara koje je dosegla nedugo nakon što je tvrtka izašla u javnost u svibnju.

Iako je zarada Coinbasea daleko premašila očekivanja za tromjesečje, velik dio bio je posljedica velike volatilnosti kripto tržišta ovog proljeća, razdoblja kada je bitcoin dosegnuo all-time-high iznad 60 tisuća dolara. Budući da Coinbase zarađuje ogromnu količinu svog novca od naknada za trgovanje, tvrtka je profitirala i od bull marketa i od naknadnog pada, nešto što se vjerojatno neće ponoviti u trećem tromjesečju, koje je obilježeno smanjenom volatilnošću.

Iz Coinbasea su priznali da je volatilnost potaknula i bila zaslužna za većinu zarade, ali su upozorili da je malo vjerojatno da će ponoviti tu izvedbu.

- Kao rezultat toga, vjerujemo da će maloprodajni MTU-i i ukupni volumen trgovanja biti niži u Q3 u usporedbi s Q2 - priopćili su iz Coinbasea.

Drugi značajni aspekti iz pisma dioničarima su da je Coinbase dodao više kriptovaluta za trgovanje nego što su dodali u cijeloj 2020. godini, a sada podržavaju 83 za trgovanje i 142 za skrbništvo, te da su prihodi od skrbništva od prvog tromjesečja do sad iznosili 35 milijuna dolara. Iznos se odnosi na prihod od skrbništva, što uključuje pohranjivanje digitalne imovine u ime velikih kupaca, te ne podliježe volatilnosti i ključni je strateški cilj tvrtke već nekoliko godina.

26. travanj 2024 05:54