Hrvatska
StoryEditor

Končar započinje s radovima na Transformatorskoj stanici Ohrid

30. Kolovoz 2021.
Končar, Tranformatorska stanica Ohrid

Jučer su na Ohridu u Republici Sjevernoj Makedoniji u nazočnosti premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, ministra gospodarstva Kreshnika Bekteshija, ministra prometa i komunikacija Blagoja Bochvarskoga, zamjenika albanskog ministra energije i infrastrukture Ilira Bejta te direktora MEPSO-a Kushtrima Ramadanija svečano otvoreni radovi na izgradnji nove Transformatorske stanice (TS) 400/110 kV Ohrid, novodi se u priopćenju. 

Izgradnja TS 400/110 kV Ohrid izuzetno je važan projekt za Sjevernu Makedoniju koji će omogućiti međunarodnu konekciju sa susjednom Albanijom na 400 kV naponskoj razini, čime će se dodatno osnažiti elektroenergetski sustav regije.

- Ulaganje u ovaj kapitalni projekt od velike je regionalne važnosti i iznosi 50 milijuna eura. Ovo je najveće ulaganje u prijenosnu elektroenergetsku mrežu u zemlji, čiji se završetak prema predviđenoj dinamici očekuje 2023. godine. Povezivanjem prijenosnih sustava Sjeverne Makedonije i Albanije završavamo proces povezivanja naše zemlje s prijenosnim sustavima svih susjednih zemalja. Naša zemlja ima ključnu ulogu u regionalnom energetskom povezivanju i stoga je ova investicija od velikog značaja za nas i cijelu regiju - izjavio je Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije.

Ugovoreni projekt obuhvaća kompletnu izgradnju novog 400/110 kV postrojenja, od izrade projektne dokumentacije do isporuke, montaže, ispitivanja i puštanja u pogon primarne i sekundarne opreme. U sklopu projekta oprema se i novo 400 kV polje za prihvat drugog kraja novog 400 kV dalekovoda Ohrid –  Bitola u TS 400/110 kV Bitola 2.

- Danas postavljamo kamen temeljac dosad najvećeg i jednog od najvažnijih projekata u povijesti MEPSO-a, ali i šire regije. Ugovor je potpisan u siječnju 2020. s hrvatskom tvrtkom KONČAR, izabranom na međunarodnom natječaju. Unatoč teškim uvjetima uzrokovanim pandemijom, uspjeli smo započeti ovaj veliki projekt sa samo nekoliko tjedana zakašnjenja i čvrsto smo uvjereni da ćemo ga završiti na vrijeme - rekao je direktor MEPSO-a Kushtrim Ramadani.

Inače, uz revitalizaciju TS 400/110 kV Skopje 4, revitalizaciju TS 110/35 kV Prilep i revitalizaciju sustava numeričkih zaštita na rasklopnim postrojenjima u hidroelektranama, izgradnja TS 400/110 kV Ohrid predstavlja četvrti projekt koji je u posljednje tri godine KONČAR ugovorio s MEPSO-m. Svi navedeni projekti financirani su putem kredita Europske banke za istraživanje i razvoj (EBRD).

- Ugovor za izgradnju 400 kV transformatorske stanice Ohrid predstavlja nastavak, sada već 70-godišnjeg prisustva i sudjelovanja KONČARA na obnovi i izgradnji elektroenergetske infrastrukture Republike Sjeverne Makedonije, ali i čitave regije. Najveći je to ugovor KONČARA na ovom tržištu u posljednjih 15 godina i rekao bih za nas najveći  u području prijenosa električne energije od osamostaljenja države Sjeverne Makedonije. Zahvaljujemo MEPSO-u na ukazanom povjerenju. Sigurni smo da ćemo to povjerenje, realizacijom ovog projekta čijem početku danas svjedočimo, ne samo opravdati, već i dodatno ojačati - rekao je Ivan Tomšić, član Uprave KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport.

17. travanj 2024 17:47