Hrvatska
StoryEditor

Odzvonilo Meštrovićevim indijancima, Eminemu i riječi ‘normal‘

10. Ožujak 2021.
Cancel culture concept.foto Shutterstock

Cancel culture ili kultura odstranjivanja polako uzima sve više maha i ideja da se ukine ili zabrani nešto ili netko polako ulazi u mainstream. Prije koji dan ekipa s TikToka je pokrenula incijativu ukidanja/odstranjivanja poznatog rap umjetnika Eminema zbog nekoliko stihova u jednoj od njegovih najblažih ili najuljudnijih pjesama, danas je Unilever najavio kako sa svojih proizvoda odstranjuje riječ 'Normal' jer očito više nije politički korektna dok su se u Chicagu Meštrovićevi indijanci također postali trn u oku bjelosvjetskih čistunaca.

Toga se dotakla i zastupnica Marija Selak Raspudić (Most)  koja je kritizirala objavu Chicago Monuments Projecta (CMP) da razmišljaju o sudbini Spomenika Indijancima Ivana Meštrovića, jer je prema njihovu mišljenju – neprikladan te poručila „ako se sramite Indijanaca, dajte ih nama“.

- Ako se sramite Meštrovićevih Indijanaca, dajte ih nama, neka se vrate gdje su i nastali - poručila je zastupnica podsjetivši kako je CHM na svojim stranicama naveo kako je Meštrovićev rad, 'među onim spomenicima od njih četrdesetak u Chicagu, o kojima je potrebna rasprava'.

Sumnjiče, dakle, to remek djelo kiparstva da je politički nekorektno, nepoćudno, pa ako uspiju u svojim nakanama - osuđeno je na uklanjanje kao nešto sramotno, objasnila je i naglasila kako se i u slučaju da se to ne dogodi, 'kip zauvijek nositi mrlju politički nekorektnoga, što već sada nije mala šteta'.

Selak Raspudić u saborskom govoru na slobodnu temu rekla je da su političke reakcije u Hrvatskoj na tu najavu bile uobičajeno mlitave.

Ministarstvo kulture je zgroženo, naivno ponavlja da je riječ o nesporazumu, ministrica Obuljen Koržinek odgovara da se spomenici u drugoj državi ne mogu štiti odavde, a da je Meštrović bio i američki državljanin, navela je.

- Ovo je političko pitanje i zahtijeva politički odgovor, a on može biti samo sljedeći - ako vam veličanstvene skulpture predstavljaju nešto sramotno, nepoželjno, dajte ih nama - kazala je.

Kazala je i kako je teško bilo pomisliti da ćemo u najnaprednijim američkim gradovima u 21. stoljeću svjedočiti totalitarnim tendencijama usporedivim sa staljinističkim popravljanjem partijske prošlosti.

Jedan od plastičnijih primjera na tom tragu onaj Staljinove vlasti koja je s fotografija izbrisala šefa tajne policije Ježova nakon što je pao u nemilost, ilustrirala je zastupnica.

18. travanj 2024 19:28