Hrvatska
StoryEditor

Potpredsjednik Europskog investicijskog fonda za Lider: Imate startupe u koje se isplati ulagati

03. Listopad 2019.
INVESTING WITH IMPACT, Uli Grabenwarterfoto Dražen Lapić

Uli Grabenwarter, potpredsjednik Europskog investicijskog fonda (EIF), u eksluzivnom razgovoru za Lider objasnio je razloge zašto je EIF uložio 15 milijuna eura u Feels Good Social Impact Venture Fond za Hrvatsku i Sloveniju. S g. Grabenwarterom smo razgovarali neposredno prije početka konferencije 'Investing with Impact' koja se u četvrtak održala u Zagrebu.

- U vrijeme kada drušvene podjele postaju sve veći izazov, društvena uloga investitora postaje sve važnija, a u upravi Feelsgood fonda prepoznali smo tim koji je sposoban investirati u projekte koji će ulagati u tvrtke u ranoj fazi razvoja, a koje će uz klasičnu zaradu imati i mjerljiv društveni utjecaj. Smatramo da Feelsgood tim ima mogućnost potaknuti investitore da ulažu u projekte koji će imati opće društvenu vrijednost, kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj, te da će kompanijama koje imaju razvojni potencijal omogućiti pristup tržištu - rekao je Grabenwarter i dodao da je upravo uloga EIF-a biti katalizator izgradnje infrastrukture i ekosustava koji potiče razvoj malih i srednjih poduzeća na način da im pomaže pronaći investitore koji će poduprijeti njihove projekte i na taj način omogućiti im brži razvoj.

- Težimo biti pioniri koji će potaknuti institucionalne investitore da ulažu u privatni sektor - istaknuo je potpredsjednik Eurpskog investicijskog fonda i istaknuo da je EIF aktivan u cijeloj Europskoj uniji i zemljama koje su u procesu pristupanja.

- Imamo cijelu paletu aktivnosti povezanih s investicijama koje će utjecati na društveni razvoj, socijalno poduzetništvo, prijenos znanja, područje privatnog kapitala ('private equty space'). Ukratko, dajemo jamstva i nudimo pomoć malim i srednjim poduzećima u pronalasku novca potrebnog za realizaciju njihovih projekata. Godišnje investiramo putem instrumenata EGF (The Equity Facility for Growth) i LGF (The Loan Guarantee Facility) 10 milijardi eura i na taj način jačamo konkurentnost europskog gospodarstva - rekao je za Lider Grabenwarter i dodao da Hrvatska i Slovenija imaju bogatu starup scenu čiji projekti imaju razvojnog potencijala i u koje se isplati ulagati. 

29. travanj 2024 04:04