Svijet
StoryEditor

Facebook će stvoriti 10.000 radnih mjesta u EU da pomogne izgraditi ‘metaverzum‘

18. Listopad 2021.

Facebook, div društvenih mreža, objavio je u nedjelju da će stvoriti 10.000 visokokvalificiranih radnih mjesta u Europskoj uniji u idućih pet godina kako bi pomogao u izgradnji takozvanog metaverzuma.

Tvrtka surađuje s drugima kako bi razvila 'novu fazu međusobno povezanih virtualnih iskustava koristeći tehnologije poput virtualne i proširene stvarnosti', ili metaverzum, priopćio je voditelj Facebooka za politike i javne poslove Nick Clegg.

- Metaverzum ima potencijal pomoći u otvaranju pristupa novim kreativnim, društvenim i ekonomskim prilikama. A Europljani će ga oblikovati od samog početka - dodao je. 

Clegg, bivši zamjenik britanskog premijera, rekao je da je ulaganje 'glas povjerenja u snagu europske tehnološke industrije' te je istaknuo da je Europa 'iznimno važna Facebooku'. 

- Osim tehnoloških talenata u nastajanju, EU također ima važnu ulogu u oblikovanju novih internetskih pravila. Europski kreatori politike vodeći su u nastojanju da se europske vrijednosti poput slobode izražavanja, privatnosti, transparentnosti i prava pojedinaca ugrade u svakodnevni rad interneta - navodi se u priopćenju.

Američka kompanija je pod međunarodnim pritiskom. 

Bivša produkt menadžerica Facebooka  Frances Haugen optužila je bivšeg poslodavca početkom listopada da, između ostalog, nije dovoljno transparentan u pogledu potencijalnog nanošenja štete. 

Facebook je odgovorio da internetska mreža svaki dan pokušava pronaći ravnotežu između prava milijardi ljudi na slobodu izražavanja i sigurnog okruženja za korisnike. 

Facebook je nedavno završio na naslovnicima i zbog greške u sustavu koja je dovela do pada Facebooka, Whatsappa i Instagrama na otprilike šest sati.

30. rujan 2023 17:04