Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnih dana, nakon što je Fed odlučio ubrzati ukidanje poticaja i poručio da bi zbog visoke inflacije u idućoj godini mogao povećati kamate u tri navrata.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke odlučili su zbog visoke inflacije ubrzati proces ukidanja gospodarskih poticaja, koje su uveli na početku koronakrize prije gotovo dvije godine. Tako će program otkupa obveznica završiti u ožujku, prije nego što se planiralo, dok će u idućoj godini, kako u prosjeku očekuju čelnici Feda, ključne kamatne stope biti povećane u tri navrata.

Prvo povećanje kamata moglo bi uslijediti već krajem zime ili početkom proljeća, a do kraja godine ključna kamata mogla bi se približiti razini od 0,9 posto. - Gospodarstvu više nije potrebna povećana podrška politike - kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Feda Jerome Powell, dodavši da su gospodarski izgledi pozitivni i da će mu Fed i dalje pružati primjerenu podršku.

Najveće svjetsko gospodarstvo oporavlja se u ovoj godini od koronakrize, pa Fed očekuje rast od 5,5 posto. To je nešto smanjena procjene u odnosu na prethodnu, no Fed je povećao procjenu rasta gospodarstva u idućoj godini s prijašnjih 3,8 na 4 posto. Čelnici središnje banke očekuju i daljnja poboljšanja na tržištu rada, pa bi stopa nezaposlenosti iduće godine trebala pasti na 3,5 posto, što se smatra punom zaposlenošću, s otprilike 4,3 posto na kraju ove godine.

Inflacija, koja se već mjesecima kreće znatno iznad očekivanja, trebala bi iduće godine popustiti. Fed procjenjuje da će u ovoj godini inflacija u prosjeku dosegnuti 5,3 posto, dok bi iduće godine mogla pasti na 2,6 posto.

Premda će Fed uskoro ukinuti poticaje koji su od početka koronakrize podržavali likvidnost na financijskim tržištima, cijene su dionica jučer nadoknadile gotovo sve gubitke od prethodna dva dana. - Tržišta možda poručuju da vjeruju da će inflacija zbog reakcije Feda biti pod kontrolom. Fed je poduzeo što se očekivalo. To će dodatno ojačati njegov kredibilitet i bit će, ukupno gledajući, neutralno ili pozitivno za tržište -  kaže Tom Martin, portfelj menadžer u tvrtki Globalt Investments.

Zbog toga je širenje omikron varijante koronavirusa u svijetu, što je posljednjih dana pritiskalo tržišta dionica, jučer bilo u drugom planu.