Preporučeno
StoryEditor

Nova morska ekonomija: Poziv na ‘plavo‘ razmišljanje u podjeli prostora i resursa

13. Ožujak 2017.

Integriraniji pristup morima važan je kako bi se osiguralo da se ona koriste odgovorno, djelotvorno i pošteno, navodi se u novom izvješću PwC-a.

Budući da je više od 70% planeta prekriveno vodom, a samo je 5% morskog dna uneseno u karte i fotografirano, ekonomski potencijal velik koliko i samo more. Ne čudi da obalni države smatraju svoja mora ključnom nacionalnom imovinom i stavljaju sve veći naglasak na njihovu zaštitu.Sve više država prijavljuje se UN-u radi proširenja svojega epikontinentalnog pojasa te se sve više društava natječe za priliku za njegovo istraživanje i iskorištavanje.

Morska ekonomija

PwC Portugal procjenjuje korištenje mora već više od deset godina, kao dio međunarodnog HELM projekta, a upravo su objavili studiju o morskom gospodarstvu „Circumnavigation: Anintegratedapproach to theeconomyofthesea“. Ovo izvješće razmatra izazove i prednosti odabira integriranog pristupa morima:probleme koji se javljaju, praktična pitanja koja se trebaju riješiti te isplativost ako se to može postići.

Izvješće naglašava činjenicu da što više sektora mora podržavaju, veće su mogućnosti sukoba - sukoba među sektorima, između ljudskog iskorištavanja i zaštite mora pa čak i među državama.

U mnogim slučajevima, napetosti nastaju zbog različitih načina na koja se mora koriste: neke industrije rade na površini, kao što su otprema, ribarstvo i kruzeri; neki na dnu mora, kao što su naftna i plinska industrija; dok drugi koriste vjetrove iznad vode.

- Interesi onih koji rade u svakoj od ovih područja često se ne slažu, kaže Miguel Marques, voditelj PwC-ovog projekta analize morskog gospodarstva.

- Na primjer, ponekad turističke marine s nelagodom dijele prostor s ribarskim lukama; integriraniji pristup mogao bi pronaći načine na koje bi se ove djelatnostiviše međusobno nadopunjavale, a vještine lakše prenosile.Također, luke i ribogojstvo prije su se međusobno isključivali; trebalo bi biti moguće naći načine za dijeljenje prostora i resursa na obostranu korist, dodao je Marques.

Izvješće PwC-a zaključuje da odabir integriranog pristupamorima osigurava pravilnu ravnotežu među svimdionicima:vladama, akademskim zajednicama, poduzećima, pojedincima i okolišem.Ovaj pristup uzima u obzir različite, a ponekad i proturječne potrebe zapošljavanja, biološke raznolikosti, trgovine i nacionalne sigurnosti - osiguravajući da se odluke donose uz sveukupno shvaćanje njihovog šireg utjecaja.

- Prednosti ‘plavog‘ načina razmišljanja su jasne. To je održiviji i uključiviji pristup, promiče rast i zapošljavanje te potiče inovacije, podržavajući razvoj novih industrija i potičući nove ideje u već utvrđenim sektorima, kao što je ribarstvo. Omogućuje razvijenijim gospodarstvima osigurati veću vrijednost svojih pomorskih zona i otvara nove mogućnosti za gospodarstva u razvoju. Također je i pozitivan odgovor na globalne megatrendove kao što su klimatske promjene i promjena demografske strukture, rekao je kaže Miguel Marques.

Na primjer, svijet će trebati hraniti 9 milijardi ljudi do 2050. godine, a sve veći broj njih željet će prehranu bogatu bjelančevinama po uzoru na Zapad.

To se ne može osigurati kroz konvencionalnu poljoprivredu ili samo iz mesa: ribarstvo i akvakultura bit će od ključne za premošćivanje jaza, a nusproizvodi iz prerademorske hrane pružit će korisne sirovine za biotehnologiju. Isto tako, svijetu će 2050. godine biti potrebno oko 50% više energije nego sada pa će snaga odobalnih valova i vjetra pružiti važne i održive načine da se ta potreba zadovolji.

No, što je s izazovima postizanja integriranog pristupa?

Jedan od njih je shvaćanje da su rokovi na moru često duži od onih koje je novi digitalni svijet spreman tolerirati. To je okruženje u kojem promjene zahtijevaju vremena, zbog čega je potrebna dugoročna perspektiva.Drugi je nedostatak svijesti o opsegu mogućnosti. To znači da se ulaganje u ovo područje smatraju niskim prioritetom, kako vlade, tako i poduzeća.

- Budući da se mora dijele, strategija se također mora dijeliti.Morsko se gospodarstvo treba integrirati ne samo kroz sektore, nego i kroz različite države i regije.Potrebna nam je međunarodna suradnja ako želimo izvući najviše iz tog ogromnog resursa, tvrdi Miguel Marques.

 Države koje su odabrale pionirski pristup

Norveška holističkiupravlja svojim opsežnim pomorskim industrijama, od proizvodnje gurmanskih morskih proizvoda, turističkihizleta, do akvakulturih postrojenja u fjordovima. Irska ima integrirani pomorski plan –Iskorištavanje bogatstva našeg oceana - koji obuhvaća proizvodnju morske hrane, turizam i odobalnu energiju, čime okuplja sve ključne dionike. U Njemačkoj postoji visoko razvijeni sektor financijskih usluga koji nudi pomorsko osiguranje i druge usluge za sektore pomorskog prijevoza i brodogradnje. Novi Zeland kapitalizira svoje spektakularne obalne lokacije kako bi postao mjesto održavanja međunarodnih jedriličarskih događanja i centar za izgradnju i održavanje tih specijaliziranih plovila.

28. travanj 2024 23:10