Preporučeno
StoryEditor

Siromašni su postali siromašniji čak i u Njemačkoj

09. Travanj 2017.

U Njemačkoj bogati postaju sve bogatiji, a siromašni siromašniji, stoji u izvješću koje je pripremilo Ministarstvo rada i socijalne skrbi, prenosi Reuters.

Utvrđeno je kako je između 1995. i 2015. godine 40 posto radne snage s najnižim prihodima smanjila plaća po satu između 4 i 7 posto, dok je s druge strane za 60 posto najbogatijih se plaća povećala između 1 i 10 posto tijekom istog perioda.

Izvješće još uvijek čeka odobrenje drugih ministarstava prije formalne objave.

Izvješće uključuje i 890 tisuća izbjeglica koji su došli u Njemačku tijekom 2015. godine, a u ministarstvu smatraju da su doprinijeli porastu stope siromaštva. Također, spomenuto je kako nije bilo moguće kvantificirati utjecaj koji su izbjeglice imale na siromaštvo s obzirom na to da su podaci o novim dolascima oskudni.

>>>Svijetu nedostaje kvalitetnih radnih mjesta, a Europi prijeti siromaštvo

Piše da je priljev izbjeglica doveo do porasta ljudi koji traže stručno osposobljavanje, što je dobro za gospodarstvo koje pati od manjka radne snage u većini, a potencijalno i svim sektorima.

U izvješću se referira i na studiju koju je sastavio Institut za ekonomska istraživanja u Kolnu, u kojem stoji da ako izbjeglice čine 1 posto njemačke populacije, koja broji 82 milijuna stanovnika, imaju plaću nižu od minimalne, siromaštvo će porasti za 0.7 posto.

Siromaštvo djece

Zaključak izvješća je kako je siromaštvo poraslo za 6 postotnih bodova kod osoba rođenih tijekom 1980-ih u odnosu na one koji su rođeni tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća. Navedeno je i da između 15 i 21 posto djece u Njemačkoj je suočeno s prijetnjom siromaštva.

>>>Žene u siromaštvo dovodi diskriminacija tijekom cijelog života

SPD-ov kancelar, Martin Schulz, kojeg mediji nazivaju Robin Hood-om, oživio je rejting svoje stranke obećanjem da će preokrenuti reforme tržišta rada i socijalne skrbi koje je uveo bivši SPD-ov kancelar Gerhard Schroeder 2003. godine, a za koju se smatra da nepovoljno utječe na siromašne.

Ako Schulz pokuša preokrenuti reforme vjerojatno će doživjeti otpor od strane poduzeća, ali i dijela vlastite stranke.

Te reforme su spasile Njemačku od godina stagnacije i učinile gospodarstvo konkurentnijim. Njemačko gospodarstvo je raslo svaku godinu od 2010. uključujući prošlogodišnji rast koji je iznosio 1.9 posto. Konzervativci Angele Merkel ne žele komentirati izvješće jer još nije službeno objavljeno, a očekuje se da će demantirati neke dijelove u njemu.

Nijemci podijeljeni

Anketa koju je proveo Deutschland Trend otkrila je da 44 posto nijemaca smatra da postoji nejednakost u društvu, za razliku od prošlog mjeseca kada ih je to smatralo njih 50 posto.

-Moramo osigurati pristojne plaće. To se posebno odnosi na usluge i sektor pružanja njege i skrbi. Ovo će biti važan korak da bi se ublažio jaz između plaća i rascjepa u društvu, rekla je SPD-ova glavna tajnica Katarina Barley.

>>>Kako siromaštvo mijenja strukturu dječjeg mozga?

Nedavno objavljena studija koju je proveo RWI Leibniz institut za ekonomska istraživanja otkriva da osmina stanovnika na 7.5 milijuna nijemaca radi slabo plaćene poslove, te zarađuju manje od zakonom propisane minimalne plaće koja iznosi 8.5 eura po satu.

14. svibanj 2024 01:38