Pravda za sve
StoryEditor

Poreznici u N. Zagrebu naplatili nepostojeće akontacije na dobit

05. Prosinac 2013.

Poduzetnici za koje je mjerodavna Porezna ispostava Novi Zagreb imaju čak problema ako svoje obaveze plaćaju unaprijed. Javio nam se poduzetnik (ime i prezime poznato redakciji) čija je tvrtka po završnom računu za 2011. reinvestirala dio ostvarene dobiti, što je posljedično imalo to da su za 2012. utvrđene manje akontacije poreza na dobit koje su bili mjesečno dužni plaćati do sljedećeg završnog računa za 2013. ili do donošenja novoga poreznog rješenja.

U srpnju ove godine dobili su poziv Porezne uprave da dostave privremena financijska izvješća za prvih pet mjeseci 2013. kako bi im PU odredila nove akontacije poreza na dobit.

Mimo Rješenja Potkraj kolovoza došlo je rješenje PU u kojem stoji da su mu određene više akontacije nego do sada i da se plaćaju za srpanj s rokom uplate 31. kolovoza (i tako redom). Naš se poduzetnik nije bunio, štoviše, sve je bilo u skladu s poslovanjem i prvu uvećanu akontaciju (onu za srpanj) uplatio je 31. kolovoza. Sredinom rujna PU je stornirala prije određene manje akontacije i zadužila spomenute nove više akontacije, no istodobno je retroaktivno stornirana i već prije uplaćena akontacija za lipanj koja nije bila dio Rješenja PU. Napominjemo, za lipanj je trebalo platiti do 31. srpnja, a Rješenje je doneseno potkraj kolovoza, što znači da je moglo vrijediti samo za srpanj (a tako je i stajalo u Rješenju) i mjesece koji slijede. To pak nije bio kraj jer su storniranjem lipanjske akontacije u Ispostavi Novi Zagreb tvrtki našeg poduzetnika zaračunali i kamate na neplaćenu povišenu akontaciju nakon 31. 7. Tako su poreznici sredinom rujna zaključili da naš poduzetnik nije htio poštovati rok plaćanja akontacije, iako su znali da je za lipanj bilo valjano drugo rješenje na temelju kojeg je cijelo vrijeme plaćao ranije akontacije, pa tako i onu za lipanj koju je platio. Pokušali su riješiti svoj problem s Ispostavom Novi Zagreb, ali bezuspješno. - U svom poslu imam uvid u poslovanje i drugih klijenata. Znam da su druge porezne ispostave u Zagrebu identična rješenja provele ispravno, no Ispostava Novi Zagreb očito je jedina to provela kako je njoj odgovaralo ili kako je netko to ondje shvatio - rezignirano je ispričao poduzetnik.

Kazna i za manjinu Tvrdi da njegova tvrtka od početka poslovanja nije kasnila u plaćanju ni Poreznoj upravi ni dobavljačima. Kaže kako je nevjerojatno da se isti zakon i ista rješenja mogu provoditi različito na različitim poreznim ispostavama, ovisno o tome kako ih netko interpretira. Smatra da u Ispostavi Novi Zagreb jako dobro znaju da su u krivu, no ne žele priznati pogrešku jer bi to značilo da ju je netko napravio u ime cijele ispostave, pa bi taj netko trebao i odgovarati. Iako je poreznicima pokušao reći da neće platiti lipanjsku akontaciju iz principa, naš je poduzetnik na kraju pognuo glavu i platio ju je. Ona će mu se, doduše, uračunati za iduću godinu kada bude podnosio završni račun, ali zašto bi unaprijed plaćao nešto što ne treba. Slažemo se kako je također neprihvatljivo da se poduzeća kamatare za neplaćanja nečeg za što nije bilo doneseno rješenje.Ako je točno, kako tvrdi, da inače sve redovito plaća, onda to znači da neki predstavnici države kažnjavaju i takvu manjinu. Bilo bi najbolje kada bi u Ispostavi Novi Zagreb priznali pogrešku i vratili poduzetnicima novac koji su im oduzeli na ime lipanjskih akontacija i njima pribranih kamata.

21. svibanj 2024 09:34