Što i kako
StoryEditor

Sve veći broj upita o POS uređajima, poduzetnici i dalje oprezni pri uvođenju kartičnog plaćanja

15. Ožujak 2023.

S dolaskom nove valute u Hrvatsku očekivalo se i povećanje kartičnog plaćanja, pa samim time i broj instaliranih POS uređaja za beskontaktno plaćanje. Prema podacima Erste Card Cluba, broj instaliranih POS uređaja u siječnju je ove godine porastao za 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, o čemu smo već pisali u Lideru.

Ipak, iz tvrtke Neoinfo koja pruža sustav za podršku procesa prodaje i naplate AdeoPOS potvrdili su da se broj kartičnih transakcija na njihovim uređajima u siječnju i veljači ove godine nije značajno povećao u odnosu na prethodnu godinu, baš kao ni ostali oblici mobilnih plaćanja i plaćanja kriptovalutama njihovih korisnika.

‒ Prvi ozbiljniji porast potražnje za POS uređajima i ostalim mobilnim oblicima plaćanja primijetili smo početkom pandemije kada su ljudi željeli što je više moguće izbjeći fizički kontakt s novčanicama. Drugi val je krenuo uvođenjem eura što će nas, vjerujemo, dovesti do trenda koji je prisutan u razvijenijim zapadnim državama Europe gdje su plaćanja karticama zastupljenija od gotovinskog oblika ‒ poručili su iz Neoinfa.

Iako do značajnog povećanja transakcija nije došlo, iz tvrtke su poručili da dobivaju povećan broj upita od postojećih mikro poduzeća koji su prije uvođenja eura poslovali isključivo s gotovinom te sada zapravo vide praktičnost prihvata ostalih oblika plaćanja.

‒ To su u prvom redu male trgovine i lokalni ugostitelji te uslužne djelatnosti raznih salona i obrtničkih zanimanja, no primjećujemo strah i opreznost pri donošenju odluke ‒ objašnjavaju.

Potražnja raste i na Jadranu

Kako navode, redovito dobivaju povratne informacije s terena pa su tako potvrdili da je ugostiteljima kontinentalne Hrvatske uvođenjem eura značajno pao iznos napojnica koje gosti ostavljaju, što je do sada bio jedan od glavnih motiva za isključivo gotovinski promet u manjim i lokalnim objektima.

‒ Već i prije 1. siječnja klijenti koji su do tada naplaćivali isključivo gotovinski, a svjesni promjena koje dolaze, počeli su se raspitivati o drugim načinima naplate, vodeći pri tome računa o naknadama po transakciji i cijeni kupnje ili najma POS aparata. Ljetna sezona je pred vratima i već sada imamo upite o uvođenju ostalih oblika naplate diljem Jadrana ‒ priopćili su iz Neoinfa.

Priopćili su i da korisnici prilikom prvog susreta sa sustavom dobivaju uređaje potpuno spremne za rad s implementiranim digitalnim certifikatom za fiskalizaciju, unesenim matičnim podacima i cjenikom.

‒ Prilikom isporuke uređaja sa svakim klijentom prolazimo i kratku edukaciju o korištenju sustava pa rijetko imamo naknadnih upita oko korištenja uređaja ‒ tvrde iz Neoinfa, dodajući pritom da upita bude eventualno kada je riječ o novim zaposlenicima koji nisu prethodno upoznati s kartičnim poslovanjem.

Kartice tri do pet puta tjedno

POS uređaji poduzetnicima su svakako potrebni, što potvrđuje i istraživanje MasterIndex o upotrebi kartica u Hrvatskoj iz travnja 2022. provedeno na uzorku od 1010 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

Prema rezultatima istraživanja, čak 97 posto sudionika istraživanja koristi barem jednu karticu za plaćanja, dok korisnici platnih kartica u prosjeku imaju oko tri kartice, a gotovo polovica korisnika ima tri ili više kartica.

Isto istraživanje pokazuje da čak 81 posto ispitanika preferira upravo plaćanje karticama, a koristi ih minimalno tri do pet puta tjedno dok je gotovina omiljena metoda plaćanja tek za 19 posto korisnika.

Plaćanje karticama putem POS uređaja svakako se povećalo i u prva dva tjedna ove godine, što pokazuju i preliminarni podaci Hrvatske udruge banaka, zbog dvojnog optjecaja novca jer su sve financijske institucije savjetovale građane da što više koriste kartice, kada je to moguće, kako bi olakšali proces prilagodbe trgovcima.

Iako su do sada glavni razlozi neuvođenja POS uređaja bili skupa infrastruktura i nedovoljna informiranost, činjenica je da trenutno svima smetaju puni džepovi kovanica eura koje su itekako nepraktične, pa se u kafićima i restoranima vrlo često traži mogućnost plaćanja karticama što bi fiskalizacijom napojnica trebalo dodatno ići na ruku i ugostiteljima. 

23. travanj 2024 01:02