Tehno
StoryEditor

Dioničari Tesle odobrili Musku isplatu od 56 milijardi dolara

14. Lipanj 2024.
Poduzetni Elon Musk jedan je od manekena lijekova kao što su Ozempic, Mounjaro i Wegovy. Priznao je da je smršavio nakon uzimanja Ozempica

Dioničari Tesle izglasali su ponovno odobrenje bonusa za Elona Muska u iznosu od 56 milijardi dolara i reinkorporaciju proizvođača električnih vozila u Teksasu, što mu je značajna pobjeda za Muska koji nastoji ponovno uspostaviti kontrolu nad tvrtkom.

Preliminarni rezultati, objavljeni na Teslinoj godišnjoj skupštini u Austinu, ojačat će poziciju kompanije koja pokušava poništiti odluku suda u Delawareu iz siječnja koja je poništila paket dioničkih opcija iz 2018, koji je bio najveći u SAD-u zbog zabrinutosti oko njegovu veličinu i neovisnost odbora.

Iako glasovanje ne poništava odluku suda, ratifikacija bi se mogla pokazati ključnom u uvjeravanju suca da preokrene ili izmijeni svoje stajalište. Muskov stisak nad tvrtkom bio bi čvršći, povećavajući izvršni udio na više od 20 posto s njegovih trenutnih 13 posto.

Musk i upravni odbor posljednjih su nekoliko mjeseci vodili kampanju okupljanja Teslinih maloprodajnih dioničara koji posjeduju oko 30 posto tvrtke kako bi podržali  dvije rezolucije u nečemu što je predstavljalo referendum o vodstvu jednog od najbogatijih svjetskih kompanija. Također su lobirali kod institucionalnih ulagača da se suprotstave uputama opunomoćenih savjetnika ISS-a i Glassa Lewisa, koji su se protivili prevelikom i pretjeranom paketu plaća.

Dva Muskova ključna saveznika u upravnom odboru također su ponovno izabrana unatoč protivljenju opunomoćenih savjetnika: bivši izvršni direktor 21st Century Foxa James Murdoch i Muskov brat Kimbal.

Nakon što su se glasačka mjesta zatvorila nešto poslije 16 sati, Musk je izašao na pozornicu kako bi se obratio ushićenoj gomili koja je skandirala njegovo ime, skačući gore-dolje ispred plavo-ružičastog neonskog znaka u obliku Teksasa.

Imamo najstrašniju bazu dioničara od svih javnih tvrtki ...ne započinjemo novo poglavlje, već otvaramo novu knjigu. Volim vas - rekao je Musk pažljivo odabranoj publici malih ulagača.

Pobjede nisu bile neočekivane nakon što je Musk objavio na X u srijedu navečer da obje rezolucije ‘trenutačno prolaze s velikim razlikama!‘.

Dionice Tesle porasle su 3 posto u četvrtak nakon njegove objave, ali su do sada ove godine pale već 27 posto.

19. lipanj 2024 12:33