Tehno
StoryEditor

Europska komisija: Muskov X postao leglo dezinformacija

26. Rujan 2023.

Muskov X navodi se kao najveći izvor dezinformacijama dok Europska unija poziva platforme Silicijske doline da pojačaju svoj oprez u borbi protiv ruskog ‘rata dezinformacijama‘. Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova rekla je da platforme moraju djelovati prije nacionalnih i europskih izbora sljedeće godine.

– Ovo je oružje masovne manipulacije vrijedno više milijuna eura, usmjereno kako na Ruse tako i na Europljane i ostatak svijeta – rekla je Jourova u utorak, a pritom je naglasila da velike platforme moraju riješiti ovaj rizik pogotovo zato što se mora očekivati da će Kremlj biti iznimno aktivan uoči europskih izbora.

Europska je unija objavila izvješća o tome kako se svaka od velikih tehnoloških kompanija, uključujući Metu, Alphabet i ByteDance snalazi u borbi protiv dezinformacija.

Većina je velikih platformi pristala surađivati s Europskom unijom na dobrovoljnom kodeksu ponašanja čiji je cilj postaviti sektorske standarde za provjeru činjenica i druge mjere. Blok je također proveo pilot projekt kako bi procijenio razmjere problema.

– X, odnosno bivši Twitter, platforma je s najvećim omjerom lažnih ili dezinformacijskih objava. Otkriveno je da postoje korisnici koji šire dezinformacije imaju više sljedbenika od onih koji ne dezinformiraju, a platformi su se pridružili u novije vrijeme – objasnila je Jourova ističući nekoliko koraka koje su platforme poduzele u borbi protiv ruskog utjecaja.

Google je ukinuo više od 500 kanala uključenih u operacije ruskog utjecaja u prva četiri mjeseca ove godine, a Meta je proširila partnerstva za provjeru činjenica na 22 jezika Europske unije. Također, prošlog je mjeseca stupio na snagu i Zakon o digitalnim uslugama.

– Budući da je Twitter označen kao vrlo velika internetska platforma, naravno da postoje obveze koje propisuje strogi zakon. Dakle, moja poruka Twitteru je da se moraju pridržavati strogih zakona jer mi pratimo što rade – poručila je Jourova.

Potpredsjednica Europske komisije je također rekla da je priljev ruskih dezinformacija posebno aktualan u Slovačkoj, u kojoj se ovog tjedna održavaju izbori.

– Slovačka je odabrana kao zemlja u kojoj postoji plodno tlo za uspjeh ruskih  proratnih narativa – rekla je, dodajući da su Facebook i Google poduzeli neke korake kako bi povećali svoje napore u ovoj državi.

01. svibanj 2024 11:13