Tehno
StoryEditor

Facebook omogućio digitalne uplate preko WhatsAppa

17. Lipanj 2020.
WhatsApp

Jedna od najpopularnijih globalnih aplikacija za komunikaciju WhatsApp razvija mogućnost direktnog digitalnog plaćanja kontaktima, a Brazilci su od jučer dobiti priliku isprobati novu opciju. 'Ljudi će moći provoditi sigurne uplate za svoje kupovine od lokalnih poduzetnika bez napuštanja razgovora u aplikaciji', napisali su na službenom blogu WhatsApp aplikacije

'Preko 10 milijuna malih i mikro poduzeća srce su brazilske zajednice. Postalo je prirodno slati WhatsApp poruke tvrtkama tražeći odgovore na pitanja. Sada će se moći slati i uplate za kupovinu njihovih proizvoda. Jednostavno plaćanje može pomoći pojačanom uvođenju tvrtki u digitalnu ekonomiju otvarajući nove mogućnosti za rast. Usto, slanje novca voljenima postat će jednostavno poput slanja poruke, što je osobito važno ljudima koji su fizički udaljeni', navode u objavi. 

Takav način plaćanja omogućit će Facebook Pay, a iz kompanije navode kako žele da se u budućnosti privatne osobe i tvrtke mogu služiti cijelom 'obitelji Facebookovih aplikacija' za novčane transakcije.

Neautorizirane prijenose novca i zloborabe trebao bi spriječiti obavezan unos posebnog šesteroznamenkastog pina ili autorizacija otiskom prsta. Zasad je usluga dostupna u Brazilu, drugom najvećem tržištu aplikacije, gdje je Facebook ugovorio suradnju s Banco do Brasil, Nubankom i Sicredi za korisnike Visa i Mastercard kartica, a u procesuiranju uplata pomaže im najveći brazilski operator kreditnih i debitnih kartica Cielo. U budućnosti će, najavljuju, biti otvoreni za suradnju s više partnera.

Slanje novca ili kupovina preko WhatsAppa bit će besplatna za privatne osobe, a tvrtke će plaćati naknadu za primanje uplata od klijenata.

Facebook je uvođenjem opcije digitalnog plaćanja konačno pronašao način kako monetizirati komunikacijsku aplikaciju, što pokušava još otkako ju je preuzeo 2014. godine za 19 milijardi dolara.

Facebook Pay trenutno je dostupan u oko 40 zemalja, a glasnogovornik WhatsAppa potvrdio je da će u budućnosti novčane transakcije biti dostupne i u drugim zemljama, ali nije specificirao kakav im je plan daljnjeg širenja. Tako da zasad još nije poznato kada ćemo uslugu moći isprobati u Hrvatskoj.

24. travanj 2024 17:46