Tehno
StoryEditor

Nova verzija Chat GPT-4 prolazi američki pravosudni ispit među 10 posto najboljih

15. Ožujak 2023.
chatGPT ai

Open AI je objavio novu verziju Chat GPT-4 koja, za razliku od prve verzije chatbota koji generira tekst temeljen na umjetnoj inteligenciji, prihvaća i slike odnosno vizuale. I dok najnoviju verziju chatbota tvrtka Open AI opisuje "posljednjom prekretnicom koja će imati ogroman utjecaj na razvoj deep learning-a", korisnici tek trebaju otkriti sve novosti koje su "vani" tek nekoliko sati. Osim novih vizualnih pomagala, najvažnija je novost da novi chat bot sada ima šire znanje, do rujna 2021. godine, a njegovi tvorci tvrde da je pametniji i "suptilniji" od prethodne verzije.

Dosad se sa Chat-GPT-jem moglo komunicirati samo tekstualno, a sada će sa umjetnom inteligencijom moći raditi i osobe oštećena vida. Naime, putem aplikacije Be My Eyes, koji služi kao svojevrsni virtualni volonter, korisnici mogu slati slike i dobiti i trenutačnu identifikaciju onog što je na njima, kao i tumačenje i vizualnu pomoć u razgovoru za širok raspon zadataka.

U suštini to izgleda tako da korisnici mogu nazvati video porukom virtualnog volontera koji im može pomoći identificirati odjeću, biljke, opremu za vježbanje, meni u restoranu i mnogo, mnogo više od toga. Ili jednostavno mogu upload-ati sliku i dobiti objašnjenje.

Open AI se hvali kako najnovija verzija prolazi američki pravosudni ispit s rezultatom boljim nego 3.5 verzija. Prvi je bio u 10 posto najlošijih, a ovaj je u 10 posto najboljih, što je stvarno velika stvar. Osim toga, kažu u priopćenju Open AI-jevci, Chat GPT-4 ima manje šanse i to za 82 posto da odgovori na pitanje poput onog "kako napraviti bombu", što znači da ne potiče kršenje zakona, odnosno potiče ga znatno, znatno manje nego prve verzije. On također ne bi trebao korisnicima davati ideje o samoozlijeđivanju ili poticati na "kućne" medicinske zahvate svih vrsta, a navodno je obučen na način i da ne daje "recepte" za kućnu izradu kojekakvih kemikalija.

GPT-4 je od jučer dostupan svim OpenAI korisnicima koji plaćaju ChatGPT Plus, dok se programeri mogu prijaviti na listu čekanja za pristup API-ju. Cijena mu varira od 0,03 američkih dolara i 0,06 dolara.

I Microsoft je odmah požurio potvrditi da i Bing Chat, njihova chatbot tehnologija razvijena u suradnji s OpenAI-jem, radi na GPT-4. Najnoviju verziju koristi i Stripe za skeniranje poslovnih web stranica i isporuku sažetka osoblju korisničke podrške, a i Duolingo je ugradio GPT-4 u novu pretplatničku razinu za učenje jezika. Prema najavama, i Morgan Stanley stvara sustav koji pokreće GPT-4 koji će dohvaćati informacije iz dokumenata tvrtke i posluživati ih financijskim analitičarima.

15. travanj 2024 03:15