Tehno
StoryEditor

Podravka razvija SuperfoodChef-AI by Coolinarika - prvi AI asistent u prehrambenoj industriji u regiji

12. Listopad 2023.
foto Podravka
Projekt je nastao u partnerstvu Podravke i vodeće regionalne IT kompanije Infobip te međunarodne digitalne agencije C3 Croatia – 01 Content & Technology

Podravka, jedna od vodećih hrvatskih multinacionalnih kompanija, prva je u industriji u regiji lansirala inovativan digitalni proizvod vođen umjetnom inteligencijom (AI), temeljen na naprednoj LLM tehnologiji na takozvanom modelu GPT-3.5 Turbo OpenAI.

Riječ je o SuperfoodChef-AI by Coolinarika, osobnom AI asistentu za nutritivno uravnoteženu prehranu razvijenom kako bi se integracijom GPT tehnologije stvorilo još bolje korisničko iskustvo na najvećoj regionalnoj kulinarskoj platformi - Coolinarici. Osim na web stranici, SuperfoodChef-AI prisutan je i na Coolinarika mobilnoj aplikaciji dostupnoj na Google Playu ili Apple Storeu. Prvi hrvatski AI asistent u kuhinji nastao je u partnerstvu Podravke i vodeće regionalne IT kompanije Infobip te međunarodne digitalne agencije C3 Croatia – 01 Content & Technology, a trenutno se nalazi u beta fazi razvoja, odnosno još je u razvoju i nadograđuje se.

Podravka je tako ušla među vodeće brendove u svijetu koji su integrirali generativnu AI tehnologiju na svojim digitalnim kanalima. SuperfoodChef-AI dizajniran je kako bi na jednostavan i zanimljiv način, kroz korisnicima zanimljivu konverzaciju, pokazao važnost raznovrsne i nutritivno bogate prehrane. AI vodič korisnicima pomaže kulinarskim i nutricionističkim savjetima i preporukama ukusnih i zdravih recepata, s naglaskom na tzv. superfood namirnice. Tako će vam, primjerice, odgovoriti na pitanja o nutritivnoj vrijednosti graha i banana ili pak predložiti recept bogat proteinima. 

- Podravka ovim iskorakom u korištenje umjetne inteligencije potvrđuje svoju usmjerenost na inovacije i korištenje novih, modernih tehnologija, ne samo u proizvodnim procesima, već i komunikaciji s potrošačima. U vrijeme kad je nastala, Coolinarika je bila inovativan i jedinstven iskorak prehrambene industrije u izravnu komunikaciju s potrošačima, a danas je jedan od najposjećenijih portala u Hrvatskoj koji dnevno posjeti gotovo 70 tisuća korisnika - poručila je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke

Razvoj vlastitog AI alata još je jedan korak u njezinu razvoju i unapređenju zadovoljstva njezinih korisnika te Podravkinog odnosa s potrošačima, dodaje Dalić koju osobito raduje i suradnja dvije hrvatske tvrtke – Podravke iz tradicionalne i Infobipa iz IT industrije te njihova daljnja suradnja i širenje upotrebe ovog alata.

- U našem kontinuiranom radu s partnerima i klijentima diljem svijeta, otkrivamo razna područja primjene umjetne inteligencije s ciljem inoviranja i podizanja komunikacije te odnosa brendova i njihovih korisnika na potpuno novu razinu. Posebno smo uzbuđeni što će ovaj virtualni asistent doprinijeti popularizaciji zdrave prehrane i promicanju zdravih prehrambenih navika među posjetiteljima Coolinarike.

S nestrpljenjem očekujemo nadolazeće faze razvoja koje će dodatno poboljšati zadovoljstvo korisnika, povećati njihov angažman i još više unaprijediti njihovo iskustvo korištenja.  Kontinuirano radimo na razvoju AI rješenja koja omogućuju personalizaciju komunikacije i pružaju korisnicima inovativne načine interakcije s brendovima - izjavio je Roberto Kutić, suosnivač i operativni direktor Infobipa, dodavši kako veći nekoliko godina snažno ulažu u implementaciju umjetne inteligencije.

18. srpanj 2024 18:30